Tko su najveći financijski igrači?

Prema posljednjem istraživanju Deloitte-a koje prenosi Poslovni portal ba, najveće bankarske grupacije u Adria regiji nazočne su na većem broju tržišta, što im omogućava servisiranje potreba klijenata s regionalnim aktivnostima. Pored UniCredita, među prvih pet vodećih bankarskih grupa spadaju NLB grupa (16,8 milijardi eura aktive), Intesa Sanpaolo grupa (15,8 milijardi eura aktive), Hypo Alpe-Adria grupa (10,9 milijardi eura aktive) i RBA grupa (10,4 milijardi eura aktive). Tri najveće bankarske grupacije Adria regije zajedno čine oko 36 posto ukupne aktive u regiji.

U Bosni i Hercegovini postoji čak 28 banaka, unatoč relativno malom iznosu ukupne aktive. To je jednim dijelom posljedica postojanja zasebnog entiteta Republike Srpska, zbog čega dio bankarskih grupacija posluje kroz dvije odvojene pravne osobe. Tri vodeće banke imaju 42 posto ukupne aktive, što govori o relativno visokoj koncentraciji vodećih banaka. Raiffeisen banka i dalje je najveća banka u Bosni i Hercegovini, a slijede je UniCredit banka, a zatim Hypo Alpe-Adria banka, od kojih svaka posluje putem dva pravna subjekta.

U sektoru osiguranja najveći su igrači i dalje fokusirani na regiju. Ipak, među deset najvećih osiguravateljs ke grupacija, tek tri imaju sjedište izvan Adria regije, dok su ostale u domaćem vlasništvu. Vodeća je slovenska Triglav grupa, koja je zahvaljujući bruto premiji od 943,5 milijuna eura, dvostruko jača od sljedeće osiguravateljske grupacije na popisu, hrvatskog Croatia osiguranja koje ima 444 milijuna eura bruto premije. Pored ove dvije, u ostalih pet vodećih grupacija u Adria regiji spadaju još Agram (321,8 milijuna eura), Adriatic Slovenica (270 milijuna eura) i Zavarovalnica Maribor (259,5 milijuna eura). Pad premija je zamjetan na gotovo svim tržištima što je posljedica gospodarske krize zbog koje se štedi na troškovima osiguranja. Padom kupovne moći građana naročito je pogođeno životno osiguranje, koje ima karakteristike štednje i dugoročnog je karaktera.

Tržište osiguranja u BiH, prema glavnim pokazateljima razvijenosti, na razini je tržišta u Crnoj Gori i Srbiji, s tim da je, zbog specifične organizacije i regulative, na njemu prisutan velik broj osiguravajućih društava, njih 26. Prema ukupnoj premiji osiguravajući sektor u Federaciji BiH nešto je veći od onog u Republici Srpskoj. Najveća društva dolaze upravo s područja Federacije. Tako je najveće društvo Sarajevo-osiguranje, a slijede ga Bosna-Sunce i Euroherc (obje članice Agram grupe).

Detaljnije o izvješću pročitajte na Poslovnom portalu ba.