Šveđani odustaju od milijunske investicije?

polje
... koncentrata za sokove, koji bi zajedno otvorili oko 100 novih radnih mjesta, oba su projekta, kaže Goran Papić, direktor bh. filijale firme, na čekanju, javlja Dnevni avaz.

Naime, iako su Šveđani spremili četiri milijuna KM koje bi uložili u Vitez, općinari koji su se načelno složili oko projekta više od godinu nisu uspjeli provesti proceduru kojom bi dobili mogućnost raspolaganja zemljištem.

- Još pred sezonu branja malina iz Općine Vitez poslali su nam dopis da treba ispoštivati neki red koraka da bismo dobili zemlju kojom upravlja nekadašnje poljoprivredno dobro PD "Vlašić". Naveli su da treba napraviti diobeni bilans, ali to je samo šuplja priča. Prošlo je 20 godina od rata i oni tu zemlju danas uredno iznajmljuju - rekao je Papić.

Prema njegovim riječima, najvjerojatnije opcija je dizanje ruku od svega.

- Vidjeli smo da ne možemo glavom kroza zid. Željeli smo tvornicu napraviti u blizini postojećeg pogona, ali sad više nisam siguran. U svakom slučaju, novci za investiranje su spremni, kao i radna mjesta koja bi nova investicija otvorila, ali općinari, očito, imaju važnijeg posla. Ne znam do kada ćemo čekati - rekao je Papić.

Aktualni načelnik Viteza Advan Akeljić (SDA) jučer nije odgovarao na naše pozive, a budući viteški načelnik Tomislav Matić Bošnjak kazao je da će po preuzimanju dužnosti pružiti snažnu podršku privrednom razvoju.

- Znam za planove švedske firme. Općinske službe trebale su napraviti plan, zašto nisu, sada zaista ne znam. Po preuzimanju načelničke dužnosti privredni razvoj bit će jedan od mojih prioriteta i svi privrednici koji imaju plan ulagati u Vitez mogu očekivati da će to biti jedna od glavnih odrednica našeg rada - rekao je Matić Bošnjak.

Osim tvornice sokova, švedska firma izrazila je namjeru da na području viteškog Šantića polja na oko 500 duluma naprave nasade jagodičastog voća te dodatno prošire kapacitet postojeće hladnjače od 75 tona dnevnog zamrzavanja. Što se tiče tvornice sokova, plan je bio prebaciti opremu iz Danske.