Svečano otvoren 13. međunarodni sajam gospodarstva Mostar

Tom prigodom Tadić je kazao kako mu je čast  biti u hali gdje se nekada proizvodilo, a danas se trguje. Kazao je da je kao predsjednik Republike Srbije došao s jasnom odlukom da, kako je istaknuo, "surađujemo u doba ekonomske krize koja je pogodila sve zemlje i svakog čovjeka bez obzira na vjeru i nacionalnu pripadnost".
 
Predsjednik Tadić, između ostalog, govorio je o problemima srpske ekonomije unazad 50 godina, ističući kako oni danas u Srbiji rješavaju te probleme. Također, istaknuo je kako je spreman posjetiti svaki grad u BiH gdje ga pozovu jer, kako ističe, ne treba se opterećivati prošlošću već treba gledati u šansu za budućnost, iako ne treba, kako navodi, "gurati stvari pod tepih".
 
Inače, zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Republika Srbija iz koje će se na sajmu predstaviti oko 50 tvrtki.
 
Prilikom svečane ceremonije otvaranja sajma gostima i uzvanicima obratio se predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić. U svom govoru Silajdžić se posebno osvrnuo da odnose BiH s Republikom Hrvatskom i Republikom Srbijom.
 
"Naši odnosi s RH su već dugo dobri i prijateljski i uz neriješene probleme. Razumijemo brigu Hrvatske za položaj Hrvata u BiH. Hrvati u BiH su dijelili prošlost s njihovim sugrađanima i mnogi se nisu vratili svojim kućama i to je osnovni problem", istaknuo je Silajdžić.
 
On je naglasio kako to nikome ne daje za pravo da spori jednakopravnost Hrvata u njihovoj domovini BiH, a to se događa.
 
Što se tiče odnosa sa Srbijom Silajdžić ja kazao kako je bilo ohrabrujućih pomaka i sporazuma koji su potpisani, ali da neke činjenice unose zebnju u srce građana BiH, navodeći primjer tome kako Ilija Jurišić nevino osuđen i nevino optužen leži u zatvoru u Beogradu i slučaj uhićenja bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića na osnovi zahtjeva državnih organa Srbije.
 
Ovo unosi ozbiljnu sumnju u naše odnose, istaknuo je, između ostalog, Silajdžić.
 
Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić poželili su gostima i uzvanicima dobrodošlicu.
 
Bešlić je kazao kako na Sajmu iz godine u godinu raste broj izlagača, te da kroz ovaj Sajam možemo gledati naš napredak.
 
Bešlić je istaknuo kako smo svjedoci gospodarske krize koja neće trajati vječno niti će proći sama od sebe te da zato svi moraju u svom domenu rada učiniti da što prije prođe.
 
Na svečanom otvaranju sajma nazočili su brojni gosti iz političkog i javnog i gospodarskog života BiH i regije među kojima predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto, predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik, dopredsjednik Vlade Republike Srbije Mlađen Dinkić i članovi diplomatskog zbora u BiH.
 
Nakon svečanog otvaranja sajma, visoka izaslanstva obilaze sajamski izložbeni prostor, a nakon čega će sudjelovati na gospodarskom forumu Srbija i BiH-suradnjom do uspjeha, kojeg organizira Vlada Republike Srbije.
 
Sajamsku manifestaciju pratit će i dvije podsajamske manifestacije Sajam turizma i Sajam knjige i grafičke industrije.
 
(Fena)