Shell će tražiti naftu u BiH

Po očekivanjima predstavnika vlasti Federacije već početkom 2015. godine mogao bi se očekivati početak eksploatiranja nafte i plina potvrde li se pretpostavke da postoje dovoljne zalihe ovih energenata, piše business.hr

Prema prijeratnim istraživanjima koje su na prostoru BiH provodile brojne strane i domaće tvrtke, pretpostavlja se da bi se veća nalazišta nafte mogla nalaziti na sjeveru BiH na području oko Tuzle i Posavine te u Hercegovini na području sjeverno od Mostara kao i u jugozapadnom dijelu zemlje kod Glamoča.

Tvrtka Jadran-Naftagas koja je u vlasništvu Naftne industrije Srbije (NIS) i ruskog Njeftgazinkora priopćila je u četvrtak da počinje geološka ispitivanja na teritoriji Republike Srpske na temelju koncesije koju su izdale vlasti ovog entiteta.

Precizira se da će seizmička istraživanja izvoditi na u sjevernom dijelu BiH u duljini od 210 kilometara od granice s RH u Novom Gradu do Doboja na istoku. Jadran Naftagas navodi da su do 2014. predviđena ulaganja od oko 30 milijuna eura u istraživanja nalazišta nafte i plina.