Radnici Škode peticijom protiv planova da proizvode jeftinije automobile

škoda, sindikati, češka

Sindikati najvećeg češkog proizvođača automobila Škode 15. studenog počet će potpisivanje peticije ako se potvrde vijesti da matični koncern Volkswagen želi usmjeriti Škodu na jeftinije modele za istočna tržišta i zbog neizvjesnosti oko nove tvrtke koncerna, koja je prvobitno trebalo da bude za Škodine modele, da bi bila izabrana lokacija u Turskoj a čija sudbina je sada nakon ofenzive Turske u Siriji neizvjesna. Rukovodstvo sindikata u Škodi odlučilo je da među zaposlenima sredinom studenoga, kada matični koncern odluči i o daljim planovima, pokrene peticiju zbog nepovoljnih vijesti da je tzv. projekt Beta, nova Volkswagenova tvornica koja je prvobitno trebalo proizvoditi Škode, a nakon promjene planova u Turskoj i druge modele koncerna, sada odložen do daljnjeg zbog turske ofenzive u Siriji.

"To je osudila Europska unija i mnogo drugih zemalja u svijetu. Političari iz donje Saksonije i njemačkog parlamenta u tim okolnostima zamrzli su novu fabriku u Turskoj i projekt Beta. Niko ne zna kako će se u ovoj situaciji odvijati odlučivanje o projektu", priopćili su danas sindikati u sindikalnom nedjeljniku Škodovacki odbor.

Prvobitno je nova tvornica, za koju je bila zainteresirana i Srbija, trebalo služiti samo za škode pa su se u Češkoj nadali da će nova tvornica biti izgrađena tu, da bi na kraju Volkswagen izabrao lokaciju kraj Izmira u Turskoj i to ne prvenstveno za Škode, već kao tvornicu koncerna.

Drugi razlog za peticiju su vijesti, prije svega iz njemačke štampe, koje nije potvrdio ni demantirao menadžment Volkswagena, da Škoda iz Mlade Boleslave treba da se okrene prije svega nerazvijenijim istočnim tržištima s jeftinijim modelima, kao konkurencija rumunjske Dacije, dok bi za klasu više bili modeli brenda Seat.

"To stvara dalju prijetnju demontiranja uspješnog projekta brenda Škoda i njenog portfolija proizvode za budućnost. U slučaju da koncern Volkswagen namjerava postupaiti tako, na mjestu je radnička peticija i to uključujući i podršku češke vlade i kooperanata. To bi obezvrijedilo brend Škoda i promijenilo ekonomske i političke parametre u Češkoj", priopćili su sindikati u današnjem broju sindikalnog nedjeljnika.

Sindikati navode da ako se ove prijetnje obistine da radnici Škode ne samo da će potpisivati peticiju, već će pružiti i aktivni otpor.

"Uključiti ćemo se, boriti ćemo se za budućnost. Nismo ovce koje samo prate kako neko želi da im nanese štetu. Želimo nastaviti uspješni trend. Želimo da ovdje bude zaposlenost, budućnost, dobre plaće i bonusi", kazao je ranije, na prve glasine da Volkswagen želi da se Škoda prijentirea na jeftinije modele, da ne konkurura tako uspješno ostalim brendovima koncerna, lider sindikata u Škodi, Jaroslav Povejšil.

Šef Škode, Bernhard Maier je tada, da umiri radnike u češkim tvornicama koncerna, u pismu objasnio da ne treba brinuti i da je reorganizacija normalna stvar u velikim multinacionalnim tvrtkama, a da planovi da se izgradi tvornica za modele Škoda superb i Volkswagen Passat, koja je sada zbog turske ofenzive neizvjesna, pokazuju koliko Volkswagen ima povjerenja u svoj Češki brend.

Škoda Auto sa sjedištem u Mladoj Boleslavi isporučila je prošle godine na preko 100 svjetskih tržišta 1,25 milijuna automobila iz svoje tri fabrike u Češkoj i zavoda koje ima u suradnji sa partnerima koncerna u Kini, Rusiji, Slovačkoj, Alžiru i Indiji i lokalnim partnerima u Ukrajini i Kazahstanu.