Potpisan Ugovor o transportu plina Federaciji BiH

Potpisan Ugovor o transportu plina Federaciji BiH

BH-Gas i Gas promet su nakon višesatnog sastanka potpisali Ugovor o transportu plina Federaciji Bosne i Hercegovine, čime su stvoreni uvijeti za odblokadu plinovoda prema Sarajevu.  

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je na konferenciji za medije nakon sastanka da će plin odmah biti pušten u promet te kako građani neće ostati bez tog energenta.

Kao jedan od mogućih razloga za takvu situaciju, ministar je naveo neusvajanje državnog zakona o plinu.

"Imamo kočnicu na Vijeću ministara BiH, taj zakon treba da ide u proceduru, jer su FBiH i RS dali 'zeleno svjetlo'" - kazao je.

Govoreći o Srbija-gasu, ministar je kazao kako je sve potpisano te da su izbjegnute nejasnoće.

Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić kazao je kako  je postignut sporazum u najboljem interesu države, ali i entiteta.

Istakao je kako su danas dogovorili da se donese državni zakon kako građani više ne bi dolazili u situaciju da im drugi 'zavrću' plin.

"Više neće biti problema sa plinom, snabdijevanje nije bilo ugroženo, danas ćemo nastaviti raditi samo pod nekim novim ugovorima" - istakao je.

Dodao je kako su danas na sastanku tražili najbolje rješenje za donošenje zakona na nivou BiH te da je sve dogovoreno.  

Direktor  "Gas prometa" Milomir Draganić naglasio je kako je konačno riješen problem te da će dati nalog za početak transport plina prema FBiH.  

Pomoćnik ministra energetike Republike Srpske Milenko Totorović istakao je kako je Vlada dala suglasnot na prednacrt državnog regulatora prirodnog plina, koji se sada nalazi u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.  

Zvorničko postrojenje tvrtke Gas promet jučer je obustavilo transport plina prema Federaciji BiH. Iz RS-a kao razlog navode da BH-Gas nije obnovio ugovor za narednu godinu.

Učesnici sastanka, premijer FBiH Fadil Novalić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, direktor BH-Gasa Jasmin Salkić, pomoćnik ministra energetike Republike Srpske Milenko Totorović, direktor  "Gas prometa" Milomir Draganić te predstavnici Delegacije Europske komisije, nisu se mogli dogovoriti oko transporta plina, jer su iz Gas-prometa željeli potpisati ugovor o transportu plina kao ugovor između dvije države, a ne dva entiteta, što je za FBiH neprihvatljivo.