Potpisan povijesni dokument kojim je konačno do kraja utvrđena struktura kapitala Aluminija

-Slijedi nam, preko Ministarstva energetike, rudarstva i industrije u Vladi FBiH, izradba i žurna provedba programa za subvencioniranje proizvodnje aluminija, kao strateški bitne industrijske grane u državi. Ovo je jako bitan dan za Hercegovinu, ali i za puno šire podneblje, jer smo stvorili pretpostavke za nastavak rada i za razvitak najvećega izvoznika u državi koji sutra može širiti svoj rad na preradu svoje vrhunske sirovine, otvarati nove pogone i, time, nova djelatna mjesta. Ovaj je sporazum prvi, ali značajan korak i treba biti jasno kako nam posao tek slijedi odnosno kako ovo dogovoreno i potpisano sada treba provesti u praksi. Nadalje, bitno je naglasiti i kako je ovim Aneksom u cijelosti stavljena izvan snage ranija priča o prodaji 88% kapitala Aluminija – izjavio je predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikšić, pojašnjavajući kako resorno ministarstvo već ima osigurana sredstva za subvencije u industriji, a sada ih može izdvajati i za Aluminij, upravo zato što je njegova struktura kapitala konačno utvrđena, s jasnim vlasničkim omjerima.

S obzirom na činjenicu da je, šesnaest godina nakon poslijeratne obnove rada Aluminija, konačno do kraja utvrđena tvornička struktura kapitala, u mostarskoj je tvornici današnji čin doživljen povijesnim, poglavito jer, u roku od nekoliko dana, slijedi i upis dionica i dioničara Aluminija u Registar vrijednosnih papira u FBiH, u omjeru koji je utvrđen Sporazumom: 44% mali dioničari/djelatnici, 44% Vlada FBiH i 12% Vlada Republike Hrvatske.

- Aluminij sada, po prvi put, može kazati kako iza sebe ima državu koja se obvezala subvencijama pomoći održivost proizvodnje aluminija. To, ipak, ne znači kako je Odluka o gašenju proizvodnih pogona Aluminija odmah stavljena izvan snage. Naprotiv, članovima Nadzornoga vijeća, koji će zasjedati u četvrtak, 20. ovog mjeseca, predložit ću odgađanje provedbe te odluke na rok od trideset dana, a ne njezino poništavanje. Razlog tomu jest činjenica da smo riješili strukturu kapitala, koja nam otvara put traženju obrtnih sredstava u europskim fondovima i kod jakih europskih banaka, ali još uvijek nisu do kraja otklonjene realne okolnosti koje su nas dovele na rub prestanka rada, a to je ostvareni gubitak (čak 9,7 milijuna KM na mjesečnoj osnovi tijekom 2013. godine) poradi najviše cijene električne energije u povijesti našega postojanja i iznimno niske cijene aluminija na Londonskoj burzi metala – komentirao je direktor Bradvica.

Pojasnio je kako već ovaj tjedan treba, u organizaciji resornoga entitetskog ministarstva, sjesti za stol s čelnim ljudima Elektroprivrede HZ Herceg-Bosne i utvrditi što odredbe potpisanoga aneksa znače za međusobne odnose Aluminija i te elektroprivredne kuće, od koje mostarska tvornica kupuje 125 MW struje godišnje.

- S druge strane, tek treba do kraja riješiti i pitanje naše opskrbe strujom iz Hrvatske, za razdoblje od 1. srpnja do kraja tekuće godine, a u smislu doradbi postojećega ugovora između Aluminija i Hrvatske elektroprivrede o isporuci 100 MW električne energije na godišnjoj razini, koji mora doživjeti izmjene nakon pristupanja RH Europskoj uniji. To je sve još uvijek na razini dogovora. Istina, snažnih dogovora, s čvrstim jamstvima ministra financija u Vladi RH Slavka Linića i ministra gospodarstva u Vladi RH Ivana Vrdoljaka, ali tek trebamo dogovore utvrditi potpisima. Naime, sukladno Zakonu, ne možemo uvoziti struju koja je skuplja od one na domaćemu tržištu. Uvjeren sam, pak, glede složene međuovisnosti Aluminija s nizom hrvatskih gospodarskih subjekata, o kojima, pak, izravno ovisi postojanost cjelokupnoga hrvatskog gospodarstva, da će nam Vlada RH, točnije HEP, dati odgovarajuću ponudu, ali to ipak moramo uskoro, a najkasnije do 1. srpnja, vidjeti napismeno, jer Hrvatska energetska regulatorna agencija od dana pristupanja Hrvatske EU praktično prestaje djelovati – precizan je Bradvica.

Pojašnjavajući brojne upite o tomu što upis u RVP znači za dioničare, a što utvrđivanje strukture kapitala za nadzorna i za upravljačka tijela u Aluminiju, direktor je pojasnio kako će sada svaki dioničar moći u cijelosti raspolagati svojim dionicama, ali je ponovio i savjet kako ne treba juriti s prodajom dionica dok je vrijednost Aluminija ovako niska.

- Naš je cilj i opredjeljenje okupiti glavninu, po mogućnosti sve male dioničare u zakonitu udrugu koja će štiti njihove interese i djelovati u smjeru boljitka Aluminija, njegovih zaposlenika i vlasnika. Što se tiče upravljačkih i nadzornih tijela, Aneksom je predviđeno zadržavanje postojećih saziva sve do upisa dionica i dioničara u RVP, nakon čega Vlada FBiH tek treba pokrenuti Zakonom predviđene postupke raspisivanja javnoga natječaja za njihove zastupnike u Nadzornomu vijeću Aluminija. Po njihovu izboru, treba sazvati Skupštinu dioničara, na kojoj ti članovi trebaju biti potvrđeni, onda se novi saziv NV-a treba izjasniti oko povjerenja Upravi Društva – pojašnjava prvi čovjek Aluminija, osvrćući se i na bivše djelatnike, čije će pitanje, kako je Aneksom predviđeno, biti riješeno na način na koji se dogovore vlasnici Aluminija, jasno prema utvrđenim omjerima suvlasništva.

Na kraju, Bradvica je uputio i poseban poziv svim partnerima Aluminija (otkupljivačima, prerađivačima, dobavljačima, bankarima i svima drugima) na razumijevanje u ovim nezahvalnim trenutcima, kada Aluminije nije u mogućnosti izmirivati sve svoje obveze na vrijeme.

- Molim za strpljenje dok pribavimo obrtna sredstva i postignemo likvidnost. Tada će Aluminij sve svoje obveze uredno izmiriti, kao i svih ovih godina dosad. Uvjeren kako će se naša partnerska suradnja sada pokazati jačom no ikada, gdje posebno ističem primjer našega uspješnog poslovanja s Raiffeisen bankom, koristim prigodu obratiti se i onima koji možda ipak nemaju mogućnosti pokloniti nam dodatno strpljenje i razumijevanje. Takove pozivam neka nas izvijeste preciznim dopisima s prijedlozima oblika daljnje suradnje – završio je direktor Bradvica.