Postignut dogovor o deblokadi računa mostarskog Aluminija

Postignut dogovor o deblokadi računa mostarskog Aluminija
Prema postignutom dogovoru Aluminij će dug vraćati u deset jednakih rata i to od 1. veljače 2014. godine, dok će svoje tekuće troškove ta tvrke redovito plaćati Elektroprivredi, prenosi FENA.

Prema Bravdvičinim riječima, sada je na potezu Federacija koja će morati donijeti odluku o aluminijskoj industriji. Naime, direktor Alumnija smatra kako Federacija treba precizirati kako namjerava subvencionirati proizvodnju aluminija, na što se, prema potpisanom sporazumu, i obvezala.

"Pri ovakvim cijenama struje i metala daljnja proizvodnja aluminija nema smisla i ja osobno smatram kako, ako ostane ovakvo stanje, odnosno ako se Federacija BiH ne uključi u rješavanja ovoga problema, daljnja proizvodnja stvarno neće imati smisla", kazao je Bradvica.

Što se tiče najavljenoga gašenja proizvodnje u Aluminiju, Bradvica je naglasio kako sada nema ništa od toga, ali naglasio je kako će se država morati izjasniti je li joj treba proizvodnja aluminija.

Također je kazao kako je očigledno da će, ako ovakvo stanje ostane i ove godine, gubitak u Aluminiju biti i veći nego prošle godine.

Generalni direktor Elektroprivrede HZ HB Nikola Krešić izjavio je kako će na postignuti dogovor između dvoje kompanije svoju suglasnost morati dati i federalna Vlada.

Zaključio je kako je problem riješen na obostrano zadovoljstvo, te izrazio nadu da do ovakvih problema više neće i ne bi smjelo dolaziti.