Otvoreno pismo Predsjedništva Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija Ferku

Sadržaj prenosimo u cijelosti:

Kako već tradicionalno cijela Hercegovina dobije božićnu čestitku od vas u vidu najave poskupljenja struje kao radnici najvećeg potrošača struje u regiji želimo i mi vama uputiti svoje želje u povodu nadolazećeg Božića i Nove godine.

Predblagdansko vrijeme navodi nas da preispitamo svoje postupke i da razmislimo gdje trebamo biti bolji. Mi vam želimo pomoći da budete bolji i ukazati na neke od vaših brojnih propusta. Vi ste tijelo koje bi trebalo uvesti red u energetski sektor u Federaciji BiH i osigurati da se ne događaju nikakve nepravilnosti. Objasnite gospodo onda kako to da Elektroprivreda BiH već godinama izvozi višak svoje struje da bi tu istu struju Elektroprivreda HZHB morala kupovati od preprodavača plaćajući silne marže i cijenu prijenosa, da bi tu istu struju nama prodala po znatno većoj cijeni nego što bi nas koštala da je kupljena izravno od Elektroprivrede BiH. Zar gospodo nikada niste čuli za Zaključak Parlamenta Federacije BiH iz 2009. godine prema kojoj se ne može izvoziti struja dok se ne podmire potrebe u Federaciji? Rezultat vaše šutnje je činjenica da Elektroprivreda HZHB generira gubitke, a svako poskupljenje struje dovodi do lančanog poskupljenja svega ostalog. Svakim novim odobrenjem poskupljenja struje otežavate ovom jadnom narodu ionako pretežak život. Davno su prošla vremena kad je prosječna obitelj jedva krpila kraj s krajem, sad se krajevi više ne mogu spojiti. Ne pričamo ovdje samo o radnicima Aluminija, već o svim građanima, umirovljenicima, studentima, uposlenima u zdravstvu, školstvu kao i svima onima koji mjesecima ne primaju zarađene plaće, od policije, vatrogasaca, vojske...

Svaka politička stranka na vlasti doprinosi povećanju broja radnika Elektroprivrede HZHB dovodeći svoje stranačke poslušnike. Sad je već ustaljena priča svakog ponedjeljka među radnicima Elektroprivrede o broju onih koji su tog jutra samo osvanuli na poslu, bez stvarne potrebe i bez natječaja. Može li biti gospodo da vi ni toga niste svjesni? Nije bez razloga formirano Vijeće uposlenika Elektroprivrede HZHB. Vide i oni da ih stranke na vlasti polako, ali sigurno vode u propast.

Teško da bi se itko iskreno obradovao razvoju i rastu proizvodnje u Elektroprivredi HZHB kao radnici Aluminija. Ne bismo onda morali mi razmišljati o izgradnji termoelektrane u svome krugu, a razvoj Elektroprivrede HZHB bi značio jeftiniju struju za sve potrošače, pa tako i za Aluminij.

Međutim, gospodo ovo nije priča o Aluminiju jer mi nismo navikli da nam itko pomaže. Da smo većinski bošnjačko poduzeće dobili bismo povoljniju struju kao Mittal Steel, ali nismo. Mi smo poduzeće koje već odavno posluje po svjetskim pravilima, mi smo ljudi koji prave najčišći aluminij na svijetu i zarađuju kruh s devet kora u izuzetno teškim uvjetima. Ali ovo nije priča ni o Aluminiju ni o Elektroprivredi HZHB, niti o onima koji nam oboma žele propast, već o vama, o Regulatornom povjerenstvu za električnu energiju u FBiH. Uostalom, o vašem su se radu oštro očitovali direktori najjačih aluminijskih prerađivača u BiH, ali to očito ni vas ni predstavnike vlasti nije nimalo dotaknulo.

Nadamo se da će vam proraditi savjest u ovo predblagdansko vrijeme i da ćete shvatiti da ste nam opet, na vašu sramotu, ukrali Božić, kao što to radite već godinama.

U Novoj godini vam želimo dobro zdravlje, što manje loših odluka bez pokrića, i ono najvažnije - da smognete hrabrosti i napokon počnete raditi svoj posao, stoji u priopćenju.

Aluminij.ba