Opuzen: Skočila dnevnica u madarinama, za osam sati 60 maraka plus 30 za gorivo

Opuzen, mandarine, neretvanske mandarine

Sezona je berbe neretvanske mandarine, a beračima iz Hercegovine nakon skoro desetljeća skočila je cijena dnevnice. I dok se sve do lani u Opuzenu mandarina brala „od sunca do sunca“ za 200 kuna, ove godine proizvođači mandarina podigli su dnevnicu na 250 kuna plus 120 kuna za gorivo.

Motiviralo je to znatan broj berača da se i ove godine upute na opuzenske njive, te se svako jutro na GP Doljani i Gabela, tik u svitanje dana, mogu vidjeti kolone radnika koji idu u mandarine. Isto tako i popodne. Uz rast dnevnice, pričaju nam berači, smanjio se i broj sati rada, te sad uglavnom berba traje od 7 do 15 sati.

Nadalje, ranijih godina, dok nije krenulo iseljavanje, bio je slučaj da vlasnik njive nadzire pojedinačno radnike, te ako nisu u stanju nabrati preko 20 gajbi od 20 kilograma, sutradan im ne bi trebalo dolaziti. Zbog manjka radnika sada prolaze i osrednji i loši berači, gajbe više malo 'ko broji, a gazda sretan što je uopće pronašao radnike, priča nam ekipa koja je već desetak dana u Opuzenu.

Osim proizvođača mandarina, radnika manjka i otkupnim centrima, pa je nerijedak slučaj da se radnici za mandarine traže i u prodajnim grupama u Hercegovini. I dok su dosadašnjih godina u berbu mandarine uglavnom išli hercegovački Hrvati, uslijed manjka radne snage, mandarinu sada beru svi.

Sezonu berbe mandarina otvorila je simbolično 27. rujna 2019. ministrica poljoprivrede u Vladi RH Marija Vučković, a kako pišu lokalni portali već je kraj trećega tjedna berbe mandarina u neretvanskim voćnjacima. Zastoja u otkupu trenutačno nema, što za naše berače znači da nema zastoja ni u dnevnicama. U berbu idu svakodnevno, čemu pogoduje i lijepo vrijeme. Osim u Opuzenu radnika manjka i u Hercegovini. I vinogradari i smiljari i maslinari muku muče s istim problemom, te je očekivati da će dnevnice narednih godina još i rasti.

K.P