FOTO  BADALIĆ "Čović nam je rekao 100 posto do prvog uplatiti, evo prvi prošao"

Aluminij Mostar, proizvodnja, Pero Bebek, Aluminij Mostar, LGBT, radnici, Aluminij Mostar, Pero Bebek, vijesti
Hercegovina.info

Danas su se bivši radnici 'Aluminija' okupili pred kapijom tog poduzeća kako bi položili cvijeće i obilježili drugu godišnjicu gašenja ovog hercegovačkog giganta. To im je onemogućeno, te su cvijeće položili na parking gdje su upalili i svijeću.

Bivši predsjednik Skupštine 'Aluminija' Pero Bebek rekao je da je došao zajedno sa djelatnicima koji su izgubili posao kako bi obilježili drugu godišnjicu gašenja 'Aluminija'.

"Postavlja se pitanje - je li trebalo doći do gašenja 'Aluminija'? Ne! Postojale su tri mogućnosti - prva je, kad se ušlo u gubitke i zamolilo se državu da dadne subvencije na struju, po sadašnjem stanju do 40 eura i nikada ne bismo bili u minusu. Druga mogućnost - u nekim dobrim godinama kada su tu bili Brajković, Lasić i Bradvica mogla se izgraditi jedna hala sa strojevima za finalnu proizvodnju.

Finalni proizvod je skuplji i do 20 puta skuplji od tone sirovine. U tom slučaju, da smo imali 30 % finalne proizvodnje, nikada ne bismoušli u minus.

Treća mogućnost - kad se već osjetilo da se propada, mogla se smanjiti proizvodnja radi jako skupe struje. Radilo bi 50 % elektrolize, a dio radnika bi bio prebačen u ljevaonicu. Ali ništa od ovoga se nije uradilo", kazao je između ostaloga Bebek.

Tko ih je primio?

"Na sastancima za spas 'Aluminija', dogovor je bio sa ministricom financija FBiH Jelkom Miličević, kako netko bude išao u mirovinu, da mu se uplaćuje staž i da ide u mirovinu. Miličević je ispoštovala samo četiri mjeseca, i nakon toga narednih 18 mjeseci nije plaćeno.

Nitko nas nije primio, osim HDZ gdje je razgovor bio korektan. Na tom sastanku nam je obećano da će za 54 radnika koji su ispunili uvjete za mirovinu, biti uplaćen staž, ali i za ostalih desetak djelatnika koji su u međuvremenu stekli uvjete za mirovinu", navodi Bebek.

Tražili su da im staž uplate kao rudarima. Zašto? "Živimo u istoj državi, oni su imali 900 milijuna KM minusa, a 'Aluminij' 350 milijuna KM minusa. Odradili smo 19 štrajkova i prosvjeda, a oni su napravili dva štrajka. Oni su se spasili i rade", priča Bebek.

Na upit novinara što je s povratkom otpuštenih radnika, Bebek je rekao: "U prvoj godini su kazali da će vratiti 330 ljudi, a do kraja prošle godine su se trebali vratiti svi radnici na posao, ali se to nije dogodilo. Imam informaciju koju sam dobio prije više od mjesec dana, da u poduzeću radi nešto više od 170 ljudi, a nisu svi nekadašnji radnici 'Aluminija'".

(Neispunjeno) Obećanje Čovića

Radnik 'Aluminija' Milan Badalić rekao je da je stekao pravo na mirovinu prije nešto više od godinu dana, međutim to pravo ne može još ostvariti jer mi nedostaju 22 mjeseca. "Sada tražimo da nam se to uplati, a čini mi se da naš sadašnji direktor nema nekih argumenata da nam to završi. Išli smo kod gospodina (Dragana op.a.) Čovića i obećao je da će nam to sa 1.7. ove godine biti završeno, međutim za sada nema ništa od obećanja", naveo je Badalić.

"Ja kad sam predavao bilo nas je 42, sada se već cifra popela na preko 50 osoba koji traže uvezivanje staža, a koji još uvijek nemaju pravo na mirovinu zbog neispunjenih obećanja. Svima nama nedostaju ta 22 mjeseca", dodao je Badalić.

Radnik na održavanju elektrolize Frano Šarac kazao je kako je također stekao uvjete za mirovinu, međutim pravo na istu ne može ostvariti iz istih razloga kao i Badalić. "Ja sam tu od 1981. godine, i dan danas sam tu, namirio dovoljno staža, ali ne mogu otići u mirovinu jer nam određeno razdoblje nije ništa uplaćivano", naveo je Šarac. "Iako su nam federalni premijer (Fadil Novalić) i ministrica financija FBiH (Jelka Miličević) dali suglasnost, do danas nije ništa riješeno", dodaje Šarac.