ODGOĐENA SKUPŠTINA Za 15 dana odlaze i posljednji djelatnici, još nema odgovora na pitanje tko je uništio Aluminij

ODGOĐENA SKUPŠTINA Za 15 dana odlaze i posljednji djelatnici, još nema odgovora na pitanje tko je uništio Aluminij

Skupština mostarskog Aluminija koja je bila zakazana za 17. 1. je odgođena.

Razlog je taj što još nije definitivno sve usklađeno u konačnom prijedlogu ugovora o najmu tvornice izraelskoj Abraham grupi. Zasada nije poznato kada će se održati Skupština posrnule kompanije.

Ono što se zna jeste da krajem siječnja Aluminij ostaje i bez preostalih dvadesetak djelatnika koji su trenutačno zaduženi na popisivanju stanja. Upravi društva mandat prestaje posljednjeg dana siječnja, a zasada nema informacija tko bi mogao preuzeti ‘kormilo’ kompanije koja će se pod vodstvom izraelske korporacije navodno polako početi dizati iz pepela.

Nije to nikakva utjeha za veliki broj radnika koji su ostali bez posla, jer će proći još dugo vremena dok se postigne konačan dogovor s investitorima, a potom i dok se ponovno pokrene proizvodnja. Ako Izraelci i vlasnici Aluminija uopće uspiju pronaći zajednički jezik, izraelska grupacija pokrenula bi Ljevaonicu što bi osiguralo određeni manji broj radnih mjesta. Ali, upitno je s kojim radnicima jer su mnogi već napustili državu, dok je politički podobna manjima vezama prebačena na druga unosna radna mjesta.

Podsjetimo, resorni ministar Nermin Džindić prije nekoliko dana je poručio kako je najbolje da Aluminij ode u stečaj.

-Očekujemo još jedan razgovor s Abraham grupacijom, a to će vjerojatno biti u idućih 15-ak dana, iako smo svjedoci da su prije nekoliko dana uručeni otkazi za ostale zaposlenike koji su bili ostavljeni u nekom tranzicijskom periodu. Sve ono na početku što smo rekli već nakon gašenja, a to je da Aluminij očekuje neki novi oblik poslovanja, evo sada se upravo to dešava. Taj neki novi oblik je možda jedini objektivan i realan. Da sve to ode u stečaj i da se tokom stečaja pokrene proizvodnja uz nekog strateškog partnera, kazao je Džindić.