NIJE PREZADUŽEN Nema stečaja za Naftne terminale Federacije

Uz to je sutkinja Dijana Butigan-Granić opozvala s dužnosti nedavno postavljenog privremenog stečajnog upravitelja Maroja Stjepovića, a kako se odlučivalo u prethodnom postupku, kompaniji “Deltagrip Trading LLP” iz Londona kao predlagatelju stečaja odbijena je i isplata naknade za troškove postupka.

Sud tako nije udovoljio zahtjevu iz Velike Britanije za stečaj zbog duga od 8,95 milijuna kuna koji je kao dio duga, a na temelju ugovora o namjenskom zajmu iz 2006. godine, u međuvremenu s kamatama “narastao” na 10,08 milijuna kuna. Od tog je iznosa do sada vraćeno tek 1,12 milijuna kuna.

Imovina dužnika je vrijedna više od 42,8 milijuna kuna, od čega materijalna imovina iznosi tek 4,95 milijuna. No, obveze NTF-a 2008. su bile 38 milijuna i Britanci su zaključili da je NTF “zreo za stečaj”.

Osim toga, NTF-u je kod OTP banke u zadnjih šest mjeseci račun bio blokiran 54 dana. NTF to nije porekao, ali je upozorio na to da je ugovor o zajmu sklopio s “Deltagrip Ltd”, a ne s tražiteljem stečaja!

Također i to da je zahtjev za stečajem podnesen samo dan nakon što su tražitelja izvijestili da će podmiriti cijeli dug. Odluku o odbijanju stečaja, Trgovački sud je donio i stoga što se iz potvrde OTP banke nije moglo utvrditi jesu li ispunjeni svi uvjeti za stečaj te je sud zatražio vještvo od vještakinje Ivanke Sušić, koja ustvrdila kako je dio NTF-ova ukupnog duga od 26,3 milijuna kuna sporan jer je dug iz 2006. zastario.

Uz to je 2010. dio računa fakturiran po osam, a ne četiri eura za skladištenje po prostornome metru nafte. Vještak je ustvrdio: “NTF nema razvojni program, ali ima 40 tisuća kubika traženog prostora kojeg bez teškoća može iznajmiti po četiri eura za kubik plus 1,75 eura manipulativnih troškova po toni nafte te dužnik nije prezadužen i može uredno ispunjavati obveze.”

Naftnim terminalima (NTF) ukinuta je i mjera osiguranja kojom se NTF-u BiH zabranjuje da kao dužnik raspolaže imovinom bez prethodne suglasnosti privremenog stečajnog upravitelja.

izvor: slobodnadalmacija.hr