Najavljena prodaja Eroneta

Iako je stari saziv Parlamenta i Vlade Federacije BiH bio protiv privatizacije strateških poduzeća, kao što su poduzeća iz telekomunikacijskog i elektroenergetskog sektora, rukovodstvo Agencije za privatizaciju na svoju ruku, bez odluke većinskog vlasnika, pokušava ova poduzeća staviti na "bubanj".

Ovaj plan Agencije za privatizaciju naišao je na burne reakcije ekonomskih stručnjaka. Oni ističu da je to siguran pokazatelj da novca u državnim kasama nema, ali i da neodgovorna vlast traži najlakši način da do njega dođe, ne prežući od rasprodaje nacionalnog blaga.

Iskustvo Republike Srpske, koja je prodala sva svoja strateška poduzeća uključujući i telekom, zbog čega joj ekonomski stručnjaci predviđaju deficit od 20 posto u proračunu za ovu godinu, najbolje pokazuju kakva bi avantura bila prodaja BH Telecoma i HT Eroneta.

Iako je Agencija za privatizaciju planirala prodaju telekom operatera u Federaciji BiH to se najvjerojatnije neće dogoditi u sljedećih nekoliko godina, jer sve odluke o privatizaciji strateških poduzeća trebaju biti usvojene na Vladi i Parlamentu Federacije BiH, a prema najavama lidera najjačih parlamentarnih političkih stranaka, o tome se još ozbiljno i ne razmišlja.

Po svemu sudeći, realnije je da će nova vlast prije odlučivati o odgovornosti pojedinaca iz Agencije za privatizaciju FBiH, koji su preuzeli posao zakonodavnih i izvršnih vlasti, nego o mogućoj privatizaciji strateških poduzeća.

onasa