Na skupu svjetske elite ovo se nikada u 48 godina nije dogodilo

Na skupu svjetske elite ovo se nikada u 48 godina nije dogodilo
Svjetski gospodarski forum u Davosu, skup političke i gospodarske elite koji je počeo 23. siječnja, prvi će puta u njegovoj gotovo polustoljetnoj povijesti voditi žene. To je odgovor na kritike da ovim događajem inače dominiraju muškarci te da je zastupljenost žena prijašnjih godina bila na niskim granama.

Među sedam žena koje će supredsjedati forumom su direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde, izvršna direktorica IBM-a Ginni Rometty, norveška premijerka Erna Solberg, Sharan Burrow, generalna tajnica Međunarodne konfederacije sindikata, Isabelle Kocher, direktorica francuske kompanije ENGIE, Fabiola Gianotti generalna direktorica CERN-a i Chetna Sinha, osnivačica i šefica indijske zaklade koja podupire žensko poduzetništvo.

Erna Solberg je rekla za CNBC kako joj je čast predsjedati Svjetskim ekonomskim forumom.

"Radujem se susretu s predstavnicima politike, poslovnog sektora i različitih organizacija kako bismo razgovarali kako o napretku. Kao premijerka Norveške, smatram da trebamo ići prema stvaranju društva blagostanja za sve, i tržišta rada na kojima će za žene i muškarce biti jednaki uvjeti", rekla je Erna Solberg.

Na Svjetskom ekonomskom formu istaknuto je kako se ekonomski jaz između žena i muškaraca povećava te da neće biti izjednačeni još 217 godina. Da bi se to postiglo, žene bi, prema parametrima OECD-a, trebale ukupno zaraditi još nevjerojatnih 2 bilijuna dolara.