Mostar je od sutra kulturno, političko i gospodarsko regionalno središte

mostarski sajam

... člana bh. Predsjedništva Dragana Čovića, predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića i premijera Bugarske Bojka Borisova, te drugi događaji obilježit će tjedan pred nama u kojemu će Mostar postati središte regije.

U ponedjeljak će se na najvišoj razini na večeri susresti predsjednici i premijeri, piše Večernji list BiH.

Integriranje u EU

Vrlo je značajno što na taj susret dolazi bugarski premijer Borisov, čija zemlja predsjeda EU-om, i koja je snažno istaknula važnost europskim integracijama zapadnog Balkana te same BiH.

I hrvatski premijer Plenković jedan je od najsnažnijih lobista za što brže integriranje svih zemalja jugoistoka Europe u članstvo Unije, što je pokazao više puta do sada. Ovi dužnosnici sudjelovat će i na ceremoniji otvaranja Sajma gospodarstva Mostar 2018. godine kojemu je pokrovitelj Republika Srbija.

Planirano je da se upravo sa sajmske govornice prigodno obrate direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, ali i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, u čijem se gradu odigravaju svi ovi važni događaji, te predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Srbije, zemlje partnera, Aleksandar Vučić, koji će Sajam proglasiti otvorenim.

Tom prigodom će se uručiti i posebna priznanja Plenkoviću, Čoviću i Vučiću. Ovim susretima i događajima se šalju najizravnije poruke o potrebi izgradnje skladnijeg društva koje će djelovati integrirajuće, a bez novih podjela. Već sutra otvara se manifestacija Mostarsko proljeće kojoj su visoki pokrovitelji predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i hrvatski član bh.

Predsjedništva Dragan Čović. Njima će se uručiti i Kristalne matice "Vjekoslav Šutej" tim povodom. Iako se očekivao dolazak hrvatske predsjednice, to je zbog drugih njezinih obveza sada isključeno. Dan nakon toga se otvara i ured Hrvatske gospodarske komore u Mostaru, čime se šalje poruka o većoj ekonomskoj vezi dviju zemalja.

Ured HGK u Mostaru

- Hrvatska i BiH čine neodvojivi dio ekonomskog prostora na kojem je iznimno važna prisutnost Hrvatske gospodarske komore. Dobra gospodarska suradnja ključ je napretka naših odnosa u svakom pogledu i ona mora biti temelj na kojem ćemo jačati međusobne veze - rekao je tim povodom predsjednik HGK Luka Burilović.

U sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2018. održat će se brojne manifestacije, prezentacije, kako domaćih potencijala tako i mogućnosti suradnje sa zemljama regije, ali i drugih zemalja od kojih su najzastupljenije Kina, Mađarska i Italija.

Na marginama ovoga događaja održat će se već tradicionalno Večer Posavine u Hercegovini, ali i Večer Podravke, na kojoj se okupljaju brojni ugledni gospodarstvenici, politički i drugi dužnosnici.