Mepas budi Slavoniju

mepas, gospodarstvo
Prije trinaest godina širokbriješki Mepas preuzeo je osječkog kemijsko-farmaceutskog giganta Saponiu i u različite projekte u okviru tvrtke uložio 36 milijuna eura. Poslovni portal ba dans piše kako nakon posljednjeg, ovogoišnjega, ulaganja 2,5 milijuna eura u novu liniju za proizvodnju tečnih deterdženata, Saponija najavljuje proboj na tržišta istočnoeuropskih članica Eu Bugarske i Mađarske. 

U Saponiji, koja u Osijeku zapošljava 835 radnika, ove godine očekuju prihod od 571 milijun kuna, od čega je u prvih osam mjeseci ove godine ostvareno 383 milijuna kuna, 7,1 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Širokobriješki Mepas je prije nekoliko mjeseci postao i većinski vlasnik osječke konditorske industrije Kandit, a odmah po preuzimanju počeo stvarati novu distribucijsku mrežu i pokreće 13 projekata stvaranja novih i redizajniranja postojećih proizvoda.

Zanimljivo je kako je Mepas preuzeo sve osim nekretnina, a u roku od najviše tri godine planira izmještanje Kandita na novu lokaciju. U u izmještanje pogona i gradnju novih postrojenja planira uložiti oko 15 milijuna eura. 

Mepas, u vlasništvu Mirka Grbešića, vlasnik je i splitskog Brodomerkura, bjelovarskog Keostlina i zadarske Maraske.