'Kralj banana' osnovao avio-kompaniju i namjerava da preuzme propalog slovenskog giganta

strana ulaganja, avio kompanija

Poduzetnik Izet Rastoder, koga zovu "kraljem banana", osnovao je avio-kompaniju Air Adriatic i namjerava da kupi dva aviona, piše slovenski list Finance.

Time je isticanje njegovog imena na listi kandidata za kupovinu imovine propalog slovenačkog avio-prijevoznika Adria Airwaysa dobilo i svoje razjašnjenje, ocjenjuje list.

Naime, on je, kako su ranije izvijestili slovenački mediji, jedan od pet ponuđača za kupovinu imovine Adrije, a podnio je i zahtjev za dobivanje certifikata za komercijalne letove.

Tako Rastoder nakon banana, projekata u sektoru nekretnina i prerade otpada ulazi i u posao zračnog prometa, prenosi portal Indikator.ba.

Izet Rastoder je zajedno sa suprugom Hajrijom ove godine ostvario veliki poslovni uspjeh jer se sa 40. mjesta na popisu najbogatijih Slovenaca, koju je prošlog tjedna objavio magazin Manager, popeo na 19. mjesto. Njihova imovina procjenjuje se na 79,3 milijuna eura (lani 36,2 mil. eura), a prošle godine Grupa Rastoder zabilježila je rast dobiti od 28%, ostvareno je rekordnih 10,4 milijuna eura.

Rastoder je također vrlo aktivan s ulaganjima izvan svoje osnovne djelatnosti, trgovine južnim voćem, pri čemu je postala poznata njegova robna marka Derby. On kupuje banane u Južnoj Americi, uglavnom u Ekvadoru i Kostariki, a prodaje ih u sjevernoj Africi, Iraku, Iranu, Turskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, zemljama bivše Jugoslavije i svim zemljama EU, prenosi Poslovni.hr.

Banane se ukrcavaju na brodove koji plove za Europu, odnosno Luku Kopar. Godine 2015. godine otvorio je veliki distribucijski centar u sklopu MMDI grupe u Haliloviću pokraj Sarajeva i rekao medijima da vrijedi ulagati u BiH.