Konzum ostaje u BiH, ne zatvara trgovine

Konzum, požar, Mostar, Konzum, Konzum, Agrokor

... će ovaj koncern prodati Konzumove trgovine u BiH.

"Konzum BiH se ne povlači s tržišta. Prema posljednjem izvješću izvanredne uprave, vidljivo je da je poslovanje Konzuma u BiH stabilizirano. Ova kompanija nastavlja dalje s radom", rekli su iz uprave Agrokora, piše Večernji list BiH.

Krivi navodi

Naveli su kako pokazatelji govore o pozitivnim učincima poslovnog repozicioniranja Konzuma u BiH, s naglaskom na još povoljnije cijene i dostupnu kupnju u susjedstvu u manjim formatima.

European Supermarket Magazine objavio je da prinudna uprava koncerna Agrokor planira prodati Konzumove trgovine na prostoru Bosne i Hercegovine, što je prenio veliki broj medija u BiH, uključujući i Večernji list.

Ovaj magazin naveo je i da će se, kao dio procesa restrukturiranja čiji je cilj izbjegavanje stečaja, zatvoriti deseci trgovina u Hrvatskoj u zadnjih šest mjeseci te prodati Konzumove trgovine u BiH. Iz uprave Agrokora su potvrdili da je ta kompanija zatvorila manji broj trgovina u Hrvatskoj.

"Kad je riječ o Konzumu u Hrvatskoj, ova kompanija je kao sastavni dio procesa restrukturiranja zatvorila manji broj trgovina, a sve u cilju osiguranja dugoročno održivog i profitabilnog poslovanja i očuvanja radnih mjesta", naveo je Agrokor.

Prije dva dana izvanredna uprava Agrokora objavila je redovito mjesečno izvješće u kojem ističe da su poslovne skupine prehrana i poljoprivreda u prvih jedanaest mjeseci prošle godine nastavile s realizacijom solidnih poslovnih rezultata i ostvaruju pozitivan operativan rezultat, dok maloprodaja i veleprodaja, u kojima je nastavljeno troškovno restrukturiranje, i dalje bilježe negativnu EBITDA-u.

Devet tvrtki

Maloprodaja i veleprodaja, koje uključuju rezultate Konzuma u Hrvatskoj i BiH, Tiska i Velpro-centra, u prvih jedanaest mjeseci prošle godine imale su prihod od 13,42 milijarde kuna, dok je EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) bila negativna, 149 milijuna kuna.

Poslovna skupina prehrana, u kojoj je ukupno devet tvrtki, ostvarila je u jedanaest mjeseci 7,57 milijardi kuna prihoda i EBITDA od 1,04 milijarde kuna. Poslovna skupina poljoprivreda, u kojoj su Belje, PIK Vinkovci, Vupik i Agrokor trgovina, u prvih jedanaest mjeseci ostvarila je kumulativni prihod od 2,54 milijarde kuna i operativnu dobit od 283 milijuna kuna. Agrokor je ranije opovrgnuo, a što se pokazalo točnim, da će davati otkaze radnicima.