Kina ukida porez kako bi i dalje rasla, BiH uvodi nove kako bi i dalje propadala

... menadžera nabave (PMI) porastao je na 51 s 50,3 u srpnju. PMI je ključan podatak koji pokazuje stanje industrijske proizvodnje, te njegova vrijednosti iznad 50 znači ekspanziju, piše dnevnik.ba.

Kina, drugo po veličini svjetsko gospodarstvo, je poduzela razne mjere za poticanje rasta, nakon što je on bio usporen dva tromjesečja za redom. Kako bi kompenzirala slabljenje izvoza, kineska vlada pokušala je potaknuti domaću potrošnju kako bi održala visoke stope rasta. Prošlog mjeseca je ukinut porez na dodanu vrijednost i porez na promet za male poduzetnike s mjesečnim prometom manjim od 20.000 juana (3.257 USD).

Očekuje se kako će od ove odluke koristi imati više od šest milijuna malih tvrtki, i potaknuti zapošljavanje. U Bosni i Hercegovini suprotna slika. Mjere koje najavljuju vlasti novi su porezi (oporezivanje toplog obroka koje predlažu u Federaciji) ili u "najblažoj mjeri" zadržavanje istih s pojačanom inspekcijskom represijom prema upravno malim tvrtkama.

Jasna razlika u "politikama" jasno pokazuje i razliku u rezultatima. Kinesko gospodarsto raste, a prema danas obznanjenim rezultatima Centralne banke BiH i u BiH nešto raste - broj blokiranih tvrtki. Prema ažuriranom izvještaju Centralne banke BiH, koji je objavljen danas, ukupan broj blokiranih bankovnih računa poslovnih subjekata je 62.744, a bar jedan blokiran račun ima 38.500 tvrtki.