Kina i 17 zemalja CIE usvojili Beogradsku deklaraciju o suradnji u inovacijama

Mirko Šarović, Beograd, konferencija, inovacije

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović predvodi delegaciju Bosne i Hercegovine u Beogradu, na konferenciji Кine i 17 zemalja centralne i istočne Europe na kojoj je usvojena Beogradska deklaracija o saradnji u inovacijama.

Deklaracijom je utvrđena zajednička vizija razvoja zasnovanog na inovacijama zemalјa, sudionica mehanizma Kine i Centralne i Istočne Europe.

Ističući kako inovacije preko preduzetništva pokreću svjetsku, ali i nacionalno gospodarstvo i doprinose podizanju  ekonomije i kvalitet života građana, ministar Šarović je istakao kako je važno da sve države oblikuju svoje inovacijske politike.

"U Bosni i Hercegovini se ne ulaže dovoljno niti u istraživanje i razvoj, niti u inovacije. Važno je počneti praviti ovakve pomake kako bismo napredovali i iskoristili mogućnosti za unapređenje ukupne ekonomije" - istakao je Šarović.

Potpisana Beogradska deklaracija, između ostalog, predviđa međusobu podršku zemalja 17+1 u kreiranju inovacijskih politika i zakona.

Dvodnevna konferencija u Beogradu je jedna od najvažnih platformi za suradnju sa Кinom kao zemljom koja prednjači u inovacijama, vještačkoj inteligenciji, robotici i digitalizaciji, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.