Još jedna zemlja ukida radne dozvole za Hrvate

kinezi, radnici, austrija, radne dozvole, Hrvati, Njemačka, radnici, Bespravna gradnja, investitori, Mostar, HNŽ, radnici, samci,  radna dozvola, radnici, BIH
Arhiva

Stižu dobre vijesti za sve Hrvate koji planiraju trbuhom za kruhom u susjedstvo.

Od početka srpnja iduće godine radnici će se puno će lakše zaposliti u Austriji. Naime, tada će se to tržište rada liberalizirati, piše Poslovni.hr.

“To će značiti da više neće biti potrebno ispunjavati sve formulare koji se danas ispunjavaju. I neće biti potrebne radne dozvole. Uvelike će se smanjiti čitava procedura oko izdavanja svih dozvola za upućivanje radnika u Austriju. Danas praktički radnu dozvolu nije moguće dobiti”, kazala je za Novac.hr dr. Maria Škof.

Iznimka su turistički i ugostiteljski radnici koji dobivaju radne dozvole za rad u sezoni.

“Problem danas nije dobiti radnu dozvolu u tom sektoru, ali je zato problem dobiti ju za građevinu jer postoje određene kvote koje su ispunjene.

A od 1. srpnja svi će se hrvatski državljani u Austriji moći zaposliti bez radne dozvole. To znači da se radnici mogu u Austriji zaposliti isto kako se zapošljavaju u Hrvatskoj. Bitno je da su nađu poslodavca”, kazala je odvjetnica.

Hrvatski radnici imat će i priliku da rade za hrvatske tvrtke u Austriji bez da traže austrijskog poslodavca, što znači da neće morati seliti s čitavim obiteljima nego da će moći u Austriji biti samo na privremenom radu, objašnjava odvjetnica.

A kada u Austriji rade za hrvatsku tvrtku, taj im je poslodavac dužan isplaćivati plaću sukladno austrijskom kolektivnom ugovoru za tu branšu. Također, sukladno austrijskim propisima mora imati svoja radnička prava, slobodne dane, pravo na 13. i 14 plaću.

U slučaju da se hrvatski poslodavci u toj državi ne pridržavaju tih strogih propisa, kazne su vrlo stroge.