IVICA TODORIĆ Teško živimo, kćer mi se morala snalaziti da preživi

IVICA TODORIĆ Teško živimo, kćer mi se morala snalaziti da preživi
Krunoslav Petric/PIXSELL / Ilustracija Hercegovina.info

Dvije godine od otvaranja istrage protiv nekad najmoćnijeg hrvatskog poduzetnika - Ivice Todorića, od optužnice još ni traga. Iako je županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu probilo sve rokove, sankcija za njih nema.

Na istragu protiv njega državno odvjetništvo dosad je potrošilo tri milijuna kuna. Što na sve kaže i od čega sada živi Ivica Todorić? U Kulmerovim dvorima, gdje i dalje stanuje, primio je novinarku RTL-a Ivanu Ivandu Rožić.

Okružen spisima, u Kulmerovim dvorima Ivica Todorić već tri godine prikuplja papire kako bi dokazao da su mu nezakonito oteli tvrtku.

Mnogi se sjećaju onih vaših izjava iz Londona, rekli ste sami da niste ukrali ni jedan jedini euro. Kako vi danas živite? Spomenuli ste tada da živite sa 20 funti?

"Teško, mislim, pomažu nam obitelj i prijatelji, ne trošimo mi sad ne znam kakav novac za što. Živimo teško, ali veselo, jer pazite ja ću kad se rasvijetli ovo dovesti novi duh u ove prostore, u ovu Hrvatsku, ne mogu vam reći kako se veselim što sam napravio, do kud sam došao i kako sam raskrinkao jednu kriminalnu organizaciju", kazao je Todorić, javlja RTL.

Kulmerovi dvori, dok je bio u Londonu, jedno vrijeme su se i iznajmljivali za vjenčanja, press konferencije i ostala događanja.

Iznajmljuju li se i dalje Kulmerovi dvori?

"To je kćer moja dok mene nije bilo, snalazila se jadna da preživi", pojasnio je nekad najmoćniji Hrvat.

Što obitelj, supruga i djeca kažu na sve?

"A čujte, njima nije ugodno, još je pritisak svega, dok se sve ne rasvijetli nije ugodno."

A rasvijetliti se tako skoro očito neće. Istraga protiv Todorića, sinova i Agrokorovih menadžera otvorena je prije dvije godine. Vlada je za tu aferu čak dala i pet milijuna kuna. Ali tužiteljstvo i dalje tapka u mraku. Optužnice još nema.

"U Hrvatskoj smo nažalost već navikli da ovakve akcije započinju sa spektakularnim uhićenjima, privođenjima okrivljenika oko pet ili šest ujutro, a onda se nalazimo u situaciji da sama istraga traje već treću godinu", govori Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića.

Iz tužiteljstva odgovaraju da je od pet milijuna kuna gotovo dva milijuna potrošeno na vještačenja, 58 tisuća na putovanja, 35 tisuća na grafičke usluge, za održavanje opreme 11 tisuća kuna, 10 tisuća plaćeni su uredski materijal, a 847 kuna koštali su svjedoci.

Istodobno, Todorić je ostao bez tvrtke. Ured mu već odavno nije u Ciboninu tornju. Logo Agrokora je maknut. Sada se to zove Fortenova grupa. Nekretnine vrijedne 120 milijuna kuna dane su na prodaju. Prije tri godine, Villa Castelo za više od osam milijuna eura prodana je slovačkom biznismenu. Još se čeka kupac za jahtu Janu i helikopter Bell.

"Dok se ne završe sudovi, oni ne smiju prodavati ništa. Ako prodaju, ja ovom prilikom upućujem informaciju - da ako se stvarno dogodi da neki danas od Agrokora žele kupiti oni moraju biti svjesni da će biti za štetu koju rade - tuženi", rezolutan je Ivica Todorić.

Ivica Todorić za sve što se događa otpočetka krivi premijera Andreja Plenkovića i ljude kojima se okružio. Više vjeruje u Zorana Milanovića i Miroslava Škoru.

"Škoro navodno osniva stranku. Imat će između pet i deset posto više od HDZ-a. Nema HDZ-a, nema... Dok je Plenković samo ide dolje, đaba, može biti tko god šta hoće, ali sigurno, barem se nadam, imam iskustva djelomično s gospodinom Milanovićem da je to jedan ozbiljan čovjek. Puno je toga prošao, i siguran sam, a to je ono što je rekao, da će se držati Ustava", izrazio je nadanja Todorić.

Todorić vjeruje i kako ovo nije njegov kraj.

Vjerujete li da ponovno možete biti najjači gospodarstvenik u Hrvatskoj?

"Aposlutno vjerujem! Pazite, ja jednostavno te vještine znam. Od pepela sam stvorio svjetski ozbiljne kompanije. Ja sam najveći borac protiv korupcije ne samo u Hrvatskoj, već u ovom dijelu Europe, razumijete", izjavio je na kraju priče optuženi bivši vlasnik Agrokora.

Sve će to Ivica Todorić morati dokazati i na sudu. Ako optužnica bude podignuta.