Istekao rok za fiskalizaciju prve grupe obveznika - rok za fiskalizaciju druge grupe 15. srpnja

Kontrola podrazumijeva provjeru da li su obveznici nabavili fiskalni uređaj, da li evidentiraju promet putem fiskalnog uređaja i da li izdaju fiskalne račune.

Također, stečeni su i uvjeti za izricanje novčanih kazni.

Visoke novčane kazne, od 2.500 do 20.000 KM, predviđene su za prekršaje ako obveznik ne evidentira svaki pojedinačni promet putem fiskalnog uređaja i prijenos podataka putem terminala do servera Porezne uprave, klijentu ne izda fiskalni račun odštampan na fiskalnom uređaju putem kojeg je evidentiran promet, bez obzira na to da li to klijent zahtijeva, u slučaju postojanja bar jednog ispravnog fiskalnog uređaja na prodajnom mjestu.

Prekršajem se smatra i ako obveznik otpočne obavljanje djelatnosti prometa robe, odnosno pružanja usluga prije nabavke fiskalnog sistema i fiskalizacije fiskalnog uređaja, njegovog povezivanja s terminalom i instaliranja na prodajnom mjestu; ili prije fiskalizacije fiskalnog uređaja, njegovog povezivanja s terminalom i nadređenim računarom sa softverskom aplikacijom i instaliranja na prodajnom mjestu.

Kazna će biti naplaćena i ukoliko obveznik nabavi fiskalni sistem za koje nije izdato odobrenje i ako ne zaključi ugovor s ovlaštenim servisom o servisiranju i tehničkoj podršci za korištenje nabavljenog fiskalnog sistema.

Za navedene prekršaje kažnjava se i odgovorna osoba u pravnom subjektu od 1.000 do 3.000 KM, a poduzetnik od 3.000 do 10.000 KM.

Obveznici fiskalizacije druge grupe (trgovine naveliko i malo, održavanje i opravka motornih vozila, iznajmljivanje predmeta za ličnu upotrebu i domaćinstvo, fotografske usluge, pranje i hemijsko čišćenje tekstilnih i krznenih predmeta, frizerski i drugi tretmani za uljepšavanje, tretmani za poboljšavanje fizičkog stanja i raspoloženja i ostale nenavedena djelatnosti) dužni su se fiskalizirati do 15. srpnja 2011.

Porezna uprava FBiH apelira na drugi grupu obveznika da na vrijeme preduzmu aktivnosti i radnje u vezi s nabavkom fiskalnih sistema i stavljanjem istih u funkciju evidentiranja prometa.

Također, upozorava obveznike fiskalizacije da prilikom kupovine fiskalnih uređaja ne pristaju na bilo kakve nagodbe s distributerima, servisima ili serviserima o uvjetima kupovine i ostalih radnji koje su dužni izvršiti u propisanim rokovima i po propisanom redoslijedu radnji u skladu sa Zakonom.

Prilikom kupovine kupci su dužni tražiti od prodavaca fiskalni račun i sačuvati ga u krugu od 20 metara. U suprotnom, za sve kupce koji prilikom kontrole na pokažu fiskalni račun propisana je kazna od 50 KM, u skladu sa članom 58. Zakona o fiskalnim sistemima, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

(Fena)