Hoće li Todoriću biti omogućen monopol u BiH?

Mercator
Mercator
...BiH će biti narušeno načelo slobodnog tržišta, a domaćim proizvođačima bi moglo postati još teže, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Naime, Todorić, inače vlasnik „Konzuma" trenutno najvećeg lanca maloprodaje u BiH, već mjesecima skuplja novac za dogovoreno preuzimanje najvećeg slovenskog lanca, a koji je među vodećim i u Bosni i Hercegovini.

Ako Todorić realizira taj plan, bit će vlasnik „Konzuma", „Mercatora" i lanca „DP", a te tvrtke zajednički pokrivaju ogroman dio tržišta u BiH te bi na taj način mogao kontrolirati cijelo tržište. U tom slučaju, najveći problem nameće se domaćim proizvođačima, jer će još teže ulaziti na police ovog lanca.

Direktor sarajevske mljekare „Milkos" Adin Fakić za novinsku agenciju Patria rekao je da „iako Milkos ima dobru suradnju sa „Agrokorom", čuo je da pojedini proizvođači i tvrtke iz BiH imaju probleme.

- Sve je stvar pregovora. S druge strane, država treba voditi računa o zastupljenosti domaćih proizvoda na policama. Konkurencijsko vijeće trebalo je dati svoje mišljenje. Svim domaćim proizvođačima država treba omogućiti jeftiniji ulazak u te objekte, pozicioniranje i postotak zastupljenosti. Koliko sam ja vidio neke analize tržišta, domaći proizvodi nisu toliko zastupljeni, navodi Fakić.

Nedavno je i Muamer Vlahovljak, vlasnik bosanskohercegovačke tvrtke za proizvodnju čokolade i pralina „Mak Zara" iz Vogošće, rekao u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria kako Konzum, namjerno guši domaće gospodarstvenike, na način da bh. proizvode stavlja na nepristupačna mjesta na svojim policama. Upravo iz tih razloga on je proizvode Mak Zare povukao iz Konzuma.

- Platio sam 20.000 KM da bi naše čokolade bile i na njihovim policama, ali sam brzo shvatio da je to bio promašaj. Proizvodi poput „Kraša" i „Dorine" imaju luksuzna mjesta u „Konzumu", dok domaće čokolade dobiju mjesto na dnu police, u razini cipela, kaže Vlahovljak, dodajući da se ovdje ne radi samo o nefer igri „Konzuma", nego o izravnom ugrožavanju bh. gospodarstva.

Fakić smatra da je država morala reagirati na vrijeme i osigurati stabilno i sigurno tržište u BiH.

- Oni ljudi koji su u segmentu trgovine, ekonomije i financija sve je do njih. Kad država postavi uvjete, onda se nema što igrati i postavljati uvjete. Iako smo kontaktirali i Konkurencijsko vijeće BiH odgovor nismo