Federacija financira uglavnom većinske bošnjačke tvrtke

Sitni novac
institucije zatvaraju druga poduzeća i zaobilaze uglavnom hrvatska područja. Umjesto da se stvari nazovu pravim imenom kako se radi o gubitašima kojima je, kao i državi, entitetima, županijama potrebna temeljita rekonstrukcija i rezanje troškova ili pak proglašavanje stečaja u brojnim slučajevima kada se radi o beznadežnim situacijama, piše večernji list.
 
Nastavak prakse

Tako je i na posljednjoj sjednici aktualna Vlada FBiH donijela Odluku o usvajanju programa utroška sredstava tekućeg transfera "Subvencije javnim poduzećima - Javnom poduzeću "B&H Airlines" Sarajevo utvrđenog proračunom Federacije BiH za 2012. godinu u Federalnom ministarstvu prometa i veza.

Riječ je o sredstvima u iznosu od čak 2.7 milijuna maraka proračunskog novca koji se usisava u federalnog zrakoplovnog gubitaša. Od toga iznosa, precizira se odlukom, dva milijuna maraka u jednakim će se iznosima usmjeriti za plaćanje usluga zračnih luka, kao i nabavku zrakoplovnog goriva. Istodobno je za usluge EUROCONTROL-a, odnosno plaćanja naknada za prelet zrakoplova iznad teritorija određene države, namijenjeno 720.000 maraka.

Problemi mirovina

Na jednak se način godinama sufinancira vječiti gubitaš Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine koje su iz proračuna dobile stotine milijuna maraka. 
Čak su se i legalizirale odluke povezivanja neuplaćenih doprinosa za mirovinsko osiguranje, a što je legalizirao i federalni Parlament, iako nikada formalno takve odluke nisu imale financijsko pokriće.

Zbog toga velike probleme ima Federalni zavod mirovinskog i invalidskog osiguranja koji je na početku godine u financijskome minusu što može rezultirati i problemima s kašnjenjem isplata mirovina. Jednako tako posve je nerealno očekivati rast mirovina upravo zbog poteza neodgovornih vlasti.