EP HZ HB najavio nove cijene u idućoj godini

... iz ovog poduzeća najavljeno moguće poskupljenje električne energije.

Udar na građane

JP Elektroprivreda HZ HB je najavila kako će iduće godine podnijeti FERK-u zahtjev za pokretanjem novog tarifnog postupka radi utvrđivanja novih cijena električne energije za potrošače koje to poduzeće opskrbljuje.

"Iduće ćemo godine pokrenuti novi tarifni postupak kako bismo iznivelirali cijene električne energije na svjetskom tržištu, koja je značajno poskupila, s cijenama u BiH, odnosno s našim troškovima koje imamo", izjavio je izvršni direktor za distribuciju Elektroprivrede HZ HB Damir Leko na izvanrednoj konferenciji za novinare koja je upriličena kao odgovor konferenciji mostarskog Aluminija.

Leko nije precizirao datum pokretanja tog postupka, ali je napomenuo kako će njegovo poduzeće učiniti sve kako cijena električne energije ne bi poskupjela kućanstvima. "Iskoristit ćemo sve mogućnosti da oko 200.000 kućanstava nemaju više cijene električne energije", kazao je Leko. Koliko će to biti izvedivo ako uzmemo u obzir odluku donesenu na 16. skupštini društva u Mostaru na kojoj je donesena odluka o usvajanju rebalansa (revidiranog) plana poslovanja JP "Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne" d.d. Mostar za 2012. godinu.

"Izmijenjene okolnosti poslovanja tijekom poslovne godine (jako nepovoljne hidrološke okolnosti) rezultirale su da su hidroelektrane u prvih šest mjeseci ostvarile samo 62,53% planirane proizvodnje, što je jedan od glavnih razloga iskazanoga gubitka u poslovanju.

Nepovoljna hidrološka situacija i u sljedećim mjesecima poslovne godine, rezultirala je potrebom uravnoteženja prihoda i rashoda u pojedinim stavkama. Rebalansom plana poslovanja za 2012.godinu prikazan je višak rashoda nad prihodima, odnosno gubitak u visini od 56,2 milijuna KM", stoji u objašnjenu odluke.

Iz svega nije teško zaključiti kako se uprava ovog poduzeća očito ne snalazi najbolje s vođenjem poduzeća. Nije na odmet podsjetiti kako je nova uprava ovog poduzeća svoje fotelje zauzela u studenome prošle godine, te su se sami hvalili kako ih je dočekala čista situacija, odnosno poplaćani računi, stanje na nuli, te 68 milijuna maraka na računima.

Ogroman minus

U samo nešto više od mjesec dana uprava JP EP HZ HB stvara minus od 15 milijuna maraka, te godinu (2011. završavaju s minusom). Budući da je praksa poduzeća da se svake godine ide iznova, odnosno minus s kojim se završi godina se piše u akumulirani gubitak, uprava na čelu s Nikolom Krešićem 1. 1. 2012. godine dobiva novu priliku pokazati sposobnost u vodstvu poduzeća startajući ponovno s nulom (15 milijuna iz 2011. je pripisano akumulativnim gubitcima).

Rezultat svega je, prema izvješću uprave, minus od 56,2 milijuna maraka u 12 mjeseci poslovanja. Ako sve zbrojimo u godinu dana, uprava u sastavu Nikola Krešić, Ivana Bunoza i Mate Pavković je napravila minus od ukupno 71,2 milijuna maraka.

Izvor: Vecernji.ba