Elektroprivreda i Aluminij riješili problem težak 100 milijuna maraka

Elektroprivreda i Aluminij riješili problem težak 100 milijuna maraka

Kako doznaje Dnevni list iz izvora bliskih poduzećima, uprave su ovih dana potpisale sporazum o otplati duga koji bi federalna Vlada trebala odobriti u utorak na sjednici u Mostaru. Prema istom, dug će se otplaćivati u 48 rata, a već je uplaćena prva rata od oko 18 milijuna maraka.

Sporazum na Vladi

Elektroprivreda HZ HB je, kako doznaje Dnevni list, pristala na ovakav sporazum jer je Aluminij pokazao dobru volju, ali i da može plaćati kako tekuće fakture, tako i rate. Do poboljšanja stanja u Aluminiju koji je bio pred propasti prije samo nekoliko mjeseci došlo je nakon uspostave nove uprave i povećanja cijena aluminija na svjetskom tržištu. I iz Vlade FBiH doznaje list kako ne bi trebalo biti problema s njihove strane kada je u pitanju odobravanje sporazuma o otplati, prvenstveno jer se radi o dogovoru koji je postignut između Aluminija i Elektroprivrede. Nakon što Vlada odobri sporazum, morat će ga odobriti i nadzorni odbori oba poduzeća. Podsjetimo kako je dug Aluminija prema Elektroprivredi veći od 100 milijuna maraka.

Oporavak Aluminija

Zbog duga je početkom godine Aluminiju nekoliko mjeseci bio blokiran račun, a čak se razmišljalo o stečaju. Pored Elektroprivrede HZ HB koja ima najviše potraživanja, od Aluminija su velike svote novca potraživali i ostali dobavljači. Neki od njih su naplatili potraživanja, a Elektroprivreda je pristala na deblokadu računa nakon što je federalna Vlada kao njihov vlasnik to izričito zatražila da bi spasila od gašenja Aluminij u kojem radi oko 900 ljudi. Nakon potpisivanja sporazuma vodstva Aluminija moći će se konačno posvetiti oporavku poduzeća, a propast ovog poduzeća zbog kojeg je strahovala cijela Hercegovina sada se može reći da je prošlost.