Elektroprivreda HZHB neće gasiti struju Aluminiju do daljnjeg

Elektroprivreda HZHB neće gasiti struju Aluminiju do daljnjeg
...biti prisiljeni postupno isključivati električnu energiju Aluminiju d.d. Mostar, kazao je u petak generalni direktor Elektroprivrede HZ HB Nikola Krešić, piše Fena.

Prijedloge rješenja postojeće otplate duga kao i plan izmirivanja tekućih računa Aluminija, Krešić je nazvao totalno neprihvatljivim za Elektroprivredu. Elektroprivreda je od Aluminija tražila da im dostavi prijedlog rješenja otplate postojećeg duga, uz uvjet da tekuće račune redovno izmiruje. S obzirom da je došlo do smjene direktora Aluminija, danas će se vidjeti stoji li i novi v.d. direktor Aluminija iza tih prijedloga.

Inače, dospjeli dug Aluminija prema Elektroprivredi na današnji dan, bez računa za mjesec travanj, iznosi 88 503 745 maraka, a jedan od prijedloga Aluminija bio je grace razdoblje za još godinu dana. Također, nakon ranijeg popisivanja sporazuma o otplati duga, Aluminij je uplatio prema Elektroprivredi svega oko 6 milijuna maraka.

Elektroprivreda je ranije Aluminiju kod sedam različitih poslovnih banaka blokirala račune, a do danas s tih računa nije naplatila ništa po protestiranim mjenicama, kazao je Krešić, dodavši kako su Aluminiju i prije Elektroprivrede neka druga poduzeća blokirala račune.

Direktor Elektroprivrede HZ HB nije želio komentirati preporuku federalne Vlade vezanu za Aluminij jer je, kako je kazao, još uvijek nije službeno dobio te da će se tek nakon toga o njoj očitovati.

No, naglasio je kako bilo čije preporuke ovu upravu ne obvezuju ukoliko nisu u skladu sa zakonskim odredbama.

Što se tiče političkih pritisaka, Krešić ističe kako od kada je na čelu poduzeća ni s njim, a ni sa upravom nitko nije manipulirao.

Tko god od političara nešto kaže, ja njima samo odgovorim da ja i ova uprava odgovaramo za zakonito poslovanje i zaštitu interesa poduzeća, naglasio je on.

Slijedeći tjedan trebala bi se sastati uprava Elektroprivrede HZ HB koja će o pitanju Aluminija donijeti odgovarajuće odluke.

U tijeku je sastanak Krešića s novim v.d. direktorom Aluminija d.d. Nikicom Ljubićem.