Elektroprivreda HZ HB gasi struju Aluminiju

Elektroprivreda HZ HB gasi struju Aluminiju

Uprava Elektroprivrede HZ HB odlučila je obustaviti isporuku električne energije Aluminijskom kombinatu u Mostaru, ako ova tvrtka za sedam dana ne dostavi prijedlog otplate postojećeg duga od skoro 99 milijuna maraka i plan izmirivanja tekućih računa, piše Vecernji.ba.

"Ako u navedenom roku, do 24. travnja, Uprava Aluminija ne dostavi prijedlog rješenja o otplati dugovanja, EP HZ HB će biti primorana najprije postupno smanjiti isporuku električne energije Aluminiju d.d. Mostar, a onda i konačno obustaviti", rekao je u Dnevniku 2 FTV-a Mario Fofić, glasnogovornik Elektroprivrede HZ HB.

- Dug Aluminija iznosi 98,569.022 maraka koji u cijelosti dospijeva na naplatu 30. travnja, a odnosi se na isporučenu električnu energiju za razdoblje od lipnja 2013. do 31. ožujka 2014. godine - navela je direktorica za ekonomske poslove Elektroprivrede HZ HB Ivana Bunoza.

Iz Sindikata mostarske tvrtke kažu kako bi najavljeni potez Elektroprivrede HZ HB bio ravan katastrofi.

"To bi definitivno bio kraj Aluminija, kraj jedine svijetle točke u BiH koja proizvodi i izvozi i jedino je čime mi možemo konkurirati u Europi", rekao je Milenko Marić, član Predsjedništva Sindikata Aluminija. Dodao je kako bi za stol trebali sjesti Uprava, Nadzorni odbor i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kako bi pronašli rješenje.

Direktor Aluminija Željko Kordić ranije je izjavio da, kada je u pitanju Elektroprivreda HZ HB, trebaju svesrdnu pomoć Vlade Federacije BiH, jer sami ne mogu riješiti taj problem.