Dolazak stranih trgovinskih lanca - Hoće li Lidl preuzeti "Bingo"?

Dolazak stranih trgovinskih lanca - Hoće li Lidl preuzeti "Bingo"?
Tako se u poslovnim krugovima pojavila priča da njemački trgovački div Lidl ulazi na tržište BiH sljedeće godine. Izvori kažu da je već izvjesno da ima namjeru kupiti domaći lanac trgovina Bingo i da preko njega planira širenje u BiH . Prije toga se pojavile se i tvrdnje da je Bingo kupio Interex i TUŠ markete, tako da bi to "okrupnili" ovaj trgovački lanac za prodaju Lidlu.

Inače, Lidl se već približio BiH, osvajanjem susjednih tržišta. Odavno su prisutni u Hrvatskoj, ali od ove godine posluju i u Srbiji. Trenutno su u fazi kupovine zemljišta u nekoliko srbijanskih gradova i izgradnje objekata.

Iako iz Lidla za sada negiraju ulazak na bh. tržište, ne treba zaboraviti da su u Hrvatsku prvo ušli sa Kauflandom, koji je iz iste grupacije, pa je očekivati sličan scenario i u BiH.

Lidl je međunarodni diskontni lanac supermarketa sa sjedištem u Njemačkoj, koji posluje u 25 zemalja, a ima više od 200.000 zaposlenih u oko 10.000 filijala. Ulazak na bh. tržište je logičan poslovni potez.

Dolazak velikih igrača na bh. tržiste je nešto što se neće moći zaustaviti.

Na ovu temu bh. analitičari koji prate događanja na regionalnom tržistu imaju jasan stav:

"Širenje straha je neopravdano. Veliki trgovački lanci su dobrodošli radi naših potrošača. Važno je zaštiti domaće proizvođače i osigurati da budu zaštićeni i da njihovi proizvodi imaju siguran plasman na policama novih supermaketa bez obzira zovu li se oni Bingo, Konzum ili Lidl" - zaključili su sugovornici portala Vijesti.ba .

Slična najava o dolasku Lidl-a u bh medijima bila je objavljena i prošle godine, a u međuvremenu se ništa po tom pitanju nije dogodilo.

Izvor: biznis.ba