Devet od deset njemačkih gospodarstvenika opet bi investiralo u BiH

posao, Bosanci, bauštela, MMF, zakon o radu, radnička prava, Njemačka, radnici, njemačko gospodarstvo, strana ulaganja, ulaganja u namjensku industriju, ulaganje, FBIH, Zakon, plaća, Zakon o plaćama, Porezna uprava Federacije BiH, topli obrok, oporezivanje toplog obroka, kancerogenim stanicama, izloženi kancerogenim agensima, Europska agencija za zaštitu na radu , radnici, odlazak na rad u inozemstvo, rad na crno, bauštela, građevinski radnik, radna snaga, radna mjesta, Njemačka, stopa zaposlenosti, Njemačka, radnici, posao u inozemstvu, Njemačka, odlazak na rad u inozemstvo, odlazak u zemlje EU-a, odlazak na rad u inozemstvo, odlazak u zemlje EU-a

... investiralo u BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Ocjena gospodarske situacije u BiH od njemačkih i drugih investitora i ove godine je prilično skromna. Ipak, u pogledu na vlastito poslovanje, kompanije su dosta optimistične. Ovo proizlazi iz rezultata gospodarskog istraživanja 2015. koje Predstavništvo njemačkog gospodarstva u BiH provodi svake godine među članovima udruženja Wirtschaftsverein BiH, te drugim kompanijama s njemačkim i domaćim kapitalom.

Opću gospodarsku situaciju u BiH većina ispitanika još uvijek ocjenjuje lošom, izgledi za budućnost su, međutim, manje pesimistični nego u prethodnoj godini. Kompanije su većinom zadovoljne poslovnom situacijom i očekuju porast prometa. Pola ispitanika je najavilo investicijske planove i otvaranje novih radnih mjesta u 2015. U kontekstu investicijske klime, bh. radna snaga je ponovno ocijenjena pozitivno, dok velike brige zadaju korupcija i kriminal, komplicirana javna uprava, porezni sustav i ustanove te politička i socijalna nestabilnost.

Velika većina ispitanih kompanija BiH i dalje smatra dobrom lokacijom za poslovanje, a i relativna ocjena u usporedbi s drugim državama je dosta bolja u odnosu na prijašnja ispitivanja. Ispitanici smatraju kako bi bilo korisno i bitno provesti gospodarske reforme u administraciji te u oblastima poreznog i radnog prava. Iako trenutačno stanje gospodarstva u BiH 2/3 ispitanika ocjenjuje kao loše, u usporedbi s rezultatima prethodnih godina nazire se optimizam.

Opće izglede za gospodarstvo u 2015. u odnosu na prethodnu godinu 22% ispitanika ocjenjuje kao bolje. Istraživanje je pokazalo i da je izvoz od velikog značaja za kompanije pa tako 40% ispitanika računa s povećanjem izvoznih aktivnosti u 2015. Zanimljivo je da 88% svih ispitanika izlazak na njemačko tržište smatra bitnim ili izuzetno bitnim. Skoro svi sudionici u istraživanju (98%) proces približavanja EU smatraju važnim ili veoma važnim.

Može se zaključiti da kompanije od procesa integracije BiH u EU očekuju bolji pristup stranim tržištima, a prije svega i poboljšanje okvirnih uvjeta za poslovanje u BiH. Nedostaci koje su ispitanici za BiH kao lokaciju za ulaganje naveli su: nedostatak političke i pravne sigurnosti, komplicirana administracija, stagnacija reformi, porezni i drugi nameti, postojanje korupcije te obrazovni sustav.