Dalibor Miloš iz Mostara najmenadžer za 2012!

Inače, direktor Rudnika i termoelektrane (RiTE) "Ugljevik" Anto Gajić sinoć je u Banjaluci proglašen najuspješnijim menadžerom BiH za 2012. godinu, dok je ova tvrtka osvojila nagradu za privredni podvig godine, u izboru Direkcije Agencije za izbor najmenadžera BiH, jugoistočne i srednje Europe.

Nagradu za najmenadžere u oblasti velikog biznisa osvojio je direktor "Unis Telekoma" Mostar Dalibor Miloš, aktualni predsjednik Gospodarske/Privredne komore Grada Mostara.

Za najmenadžera desetljeća izabrani su direktori "BH Telekoma" Nedžad Rešidbegović, "Elker Ljubije" Prijedor Goran Bojić i Zavoda za zdravstveno osiguranje Županije Sarajevo Faris Gavrankapetanović.

U kategoriji srednjeg biznisa nagrade su pripale direktoru kompanije "Milkus" Pale Milomiru Kusmuku, "Riva" Tuzla Abdulahu Avdagiću, "Mladegs" Prnjavor Goranu Vrhovcu i direktoru apoteke "Denida" iz Sarajeva Harisu Redžepagiću.

Među tvrtkama s posebnim podvigom u ovoj godini priznanje su dobili direktor Fabrike tekstila "Cezar's" Mehmed Ilce, Mostarskog aerodroma Mario Raspudić i kompanije za obradu drveta "Stanišić" Aci Stanišiću.

Najbolji menadžer u oblasti bankarstva u ovoj godini je direktor Nove banke Banjaluka Milan Radović, dok je u oblasti zdravstva priznanje pripalo direktoru Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Sarajevo Seni Softić-Taljanović.

U oblasti turizma nagrada je pripala direktoru Banje "Vrućica" Draganu Bogdaniću i direktoru turističko-rekreativnog centra "Panonika" Tuzla Maidu Porobiću.

Nagrade za najuspješnije gradonačelnike u BiH pripale su načelniku općine Laktaši Milovanu Topoloviću i općine Ilidža Senaidu Memiću.

Predsjedniku Vanjskotrgovinske komore BiH Bruni Bajiću uručena je nagrada za ekonomsko uvezivanje.

Nagradu za osobu godine dobio je predsjedavajući Savjeta ministara Vjekoslav Bevanda, dok je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević dobio nagradu za doprinos u stvaranju ambijenta za razvoj kompanija u oblasti industrije.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da činjenica da se ova manifestacija održava 27. put govori da su na ovom prostoru izrasli uspješni poslovni ljudi, i da afirmacija najuspješnijih menadžera u BiH predstavlja svojevrstan poticaj razvoju ekonomije.
On je izrazio očekivanje da će uspješni menadžeri kroz sklapanje novih poslova biti značajan faktor u lancu privrednog razvoja zemlje.

Direktor Nove banke Banjaluka Milan Radović rekao je da ova financijska institucija bilježi rast aktive od 200 milijuna KM u odnosu na 31. prosinac prethodne godine i da je rast štednje premašio 100 milijuna KM, dok je kreditni portfelj porastao za 150 milijuna.
On je dodao da će kompanija na kraju godine ostvariti 10 milijuna KM neto profita.

Za ovogodišnji izbor najmenadžera u BiH nominirano je 679 gospodarstvenika, a dodijeljeno je 25 nagrada.