Cijena nafte će se udvostručiti

Naime, ovim tvrdnjama u prilog ide i činjenica kako je cijena nafte u ponedjeljak dosegla dvogodišnji rekord jer je barel nafte "skočio" iznad 121 dolar. Posljednja događanja primjerice u Libiji i Japanu negativno utječu kako na crpilišta nafte, tako i na burze pa nikoga ne treba iznenaditi ako do ljeta barel premaši rekordni iznos koji je zabilježen u srpnju 2008., koji je iznosio 147,27 dolara za barel. Neupitan rast

Frank Holmes, izvršni direktor i glavni investicijski dužnosnik kompanije za upravljanje investicijama US Global Investors, nije želio komentirati kolika će cijena biti, ali je jasno poručio da će nafta postići nove najviše cijene u idućem razdoblju. On smatra da će gospodarski rast na tržištima u nastajanju, posebno Kini i Indiji, ojačati srednju klasu u tim zemljama i dovesti do porasta kupnje automobila i kuća, što će povećati potražnju za naftom i drugim robama.
- U sljedećih nekoliko godina cijena nafta se može udvostručiti, rekao je Holmes. On navodi kako pored svih nedaća u posljednje vrijeme (ratovi, prirodne katastrofe,...) na porast cijene nafte utječe i činjenica kako primjerice SAD ulazi u "automobilsku sezonu" tako da će i zbog toga cijena nafte ići uzlaznom putanjom najmanje do rujna.

- Imamo ove trendove koji mogu trajati mnogo mjeseci. Upravo sada, mi smo u rastućem trendu za naftu, kazao je Holmes.

Situacija u BiH

Sve navedeno neupitno će se odraziti kako na našu, tako i na zemlje regije. Svjedoci smo kako se u trenutku kada cijene barela "skaču" u svijetu odmah povećavaju i rafinerijske cijene u BiH, a nakon toga i cijene u maloprodaji.
Primjerice, u susjednoj Hrvatskoj već drugi tjedan za redom cijene naftnih prerađevina su u porastu, a iako bh. naftaši najavljuju kako tijekom ovog tjedna u nas neće doći do poskupljenja, prema situaciji u svijetu, nova poskupljenja su samo pitanje vremena. Iz oba entitetska udruženja naftaša svoja poskupljenja uvijek pravdaju situacijom na svjetskom tržištu, kretanjem vrijednosti dolara te cijenom barela.

Ipak, iz nevladinog sektora i udruženja potrošača do sada su nebrojeno puta pozivali državu da se aktivnije uključi u situaciji na naftnom tržištu, optužujući naftaše da formiraju cijene na svoju ruku te kako ostvaruju dodatnu dobit. Prema svemu sudeći, vrlo brzo mogli bismo doći u situaciju od koje se običnim građanima "diže kosa na glavi", da svaki tjedan na benzinskim postajama imamo nove, veće cijene goriva.

Piše: Dragan Bradvica / dnevni-list.ba