Cijena barela nafte pala ispod 95 dolara

Cijena barela nafte pala ispod 95 dolara
Daily news

Cijena barela nafte opala je danas za više od pet dolara zbog razočaravajućih podataka o stanju kineske ekonomije i obnovljene bojazni od globalne recesije, koja bi oborila potražnju za ovim energentom.

Barel brent nafte sada košta 94,27 dolara, a barel sirove nafte u SAD se prodaje za 88,41 dolar. Cijena nafte sada je blizu najnižeg nivoa od kada je Rusija pokrenula vojnu akciju u Ukrajini 24. veljače, prenosi Srna.

Oštećene komponente naftovoda u Meksičkom zaljevu, što je pogodilo proizvodnju na nekoliko platformi, u međuvremenu su popravljene, pa je dio proizvodnje obnovljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovori o obnavljanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu su još jedan faktor koji utječe na cijenu ovog energenta.

Isporuke nafte svjetskom tržištu mogle bi biti povećane ukoliko Iran i SAD prihvate ponudu EU o ukidanju sankcija na izvoz nafte iz Islamske Republike.

Iran je ranije priopćio da će večeras do ponoći odgovoriti na 'konačni' nacrt teksta koji je sastavila EU. Iranski dužnosnici pozvali su SAD da pokažu fleksibilnost radi rješavanja tri preostala pitanja.