Bosanskohercegovački milijuni eura i u Hrvatskoj

Tvrtke iz Bosne i Hercegovine ulažu milijune eura u zemlje regije, ali i u zemlje Bliskog istoka i sjevera Afrike. Širokobriješki Mepas vlasnik je čak četiri velikih tvrtki u Hrvatskoj; Saponije, Maraske, Kestlina i Brodomerkura. Širbegović grupa iz Gračanice, koja se bavi građevinarstvom, investira sa svojim partnerom, libijskom državnom kompanijom, 20 milijuna eura u tvornicu za proizvodnju betonskih konstrukcija u Libiji. Vlasnik tvrtke Faruk Širbegović objašnjava kako je realizacija te investicije započeta prije sukoba u Libiji, te se nada kako će biti nastavljena čim se normalizira stanje u toj zemlji.

"Što vlade uopće rade, osim za sebe?"

"Imali smo interesa raditi s njima tu tvornicu, prvu takve vrste u Libiji, jer je postojala mogućnost da s njima radimo velike projekte. Očekivani godišnji prihod te tvrtke je trebao biti 100 milijuna eura, što bi svakom trebao biti zanimljiv iznos", kaže Faruk Širbegović.
Ali za ovu investiciju kompanije Širbegović u Libiji, baš kao niti drugih tvrtki, nema nikakvih službenih podataka. Podatke smo potražili i u bosanskohercegovačkoj Agenciji za promociju stranih investicija , u Centralnoj banci BiH, a o tome ne znaju niti u Ministarstvu trgovine, niti u Vanjskotrgovinskoj komori, pa čak ni u Agenciji za promociju izvoza. Iz jedne institucije upućivali su nas na drugu, napominjući kako bi oni drugi trebali imati takve podatke.

"To samo pokazuje nedostatak organiziranosti i transparentnosti naših struktura vlasti, to je dokaz da ljudi jednostavno ne rade svoj posao, dokaz potpunog nedostatka posvećenosti i kompetentnosti. Bilo koja vlast, ne samo ova, u BiH nije dovoljno dobro radila svoj posao. Moj je dojam da se državne strukture prije svega bave osobnim privilegijama", uvjeren je vlasnik Širbegović grupe.

"A zašto bi država pomagala?"

Tvrtka Violeta iz Gruda uložila je 6 milijuna eura u izgradnju tvornice higijenskih proizvoda u Hrvatskoj i preko stotinu tisuća eura u distributivni centar u Sloveniji. Iako se slaže kako bi Bosna i Hercegovina trebala imati podatke o kompanijama koje ulažu u druge države, vlasnik Violete Petar Ćorluka se uopće ne čudi što ih zbog neorganiziranosti državne uprave - nema. Ali on niti ne očekuje da mu država pomaže u, kako smatra, njegovom interesu.

"Mi od države Bosne i Hercegovine nismo niti tražili, niti očekivali pomoć. Mislim da nije realno očekivati da država potiče investicije u drugim državama. Nama je, međutim, važno da investiramo u regiji, jer tako povećavamo udio na regionalnom tržištu, ostvarujemo veći promet i u konačnici veći profit. Radi se dakle o našem privatnom interesu", smatra Ćorluka.
No, u Bosni i Hercegovini ipak nije sve tako loše. nije sve tako crno. Petar Ćorluka sa svojom tvrtkom ulaže u tri države, u Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Ali je njegovo mišljenje, ako se usporede te tri zemlje, kako su uvjeti za investitore ipak najpovoljniji u - Bosni i Hercegovini.

DW