Bosanskohercegovački 'Bimal' postao većinski vlasnik somborske tvornice “Novo sunce'

Bimal grupa, vlasnik
Bimal Grupa (Brčko) završila je postupak preuzimanja i postala većinski vlasnik somborske tvornice za proizvodnju jestivog ulja 'Novo sunce'.
 
Generalni direktor tvrtke 'Bimal' i predsjednik uprave 'Studen Grupe' Ilija Studen kaže za Tanjug da predstoji ulaganje od 35 milijuna eura u povećanje kapaciteta somborske tvornice.
 
On je istaknuo da je cilj akvizicije 'Bimala' ukrupnjavanje i jačanje industrije ulja u regiji Zapadnog Balkana. Namjera je, kaže, da tvrtku čiju su većinsko vlasništvo stekli dovedu na najviši tehničko-tehnološki nivo proizvodnje koji već posjeduju u tvornici za proizvodnju jestivog ulja u Brčkom, prenosi B92.
 
Prvi koraci u Somboru bit će rekonstrukcija pogona, podizanje proizvodnih kapaciteta i proširenje proizvodnog asortimana pa će se tu pored suncokretovog i sojinog sjemena prerađivati i uljana repica.
 
Cilj je da obe tvornice proizvode identične proizvode od sve tri sirovine, objasnio je Studen.
 
"Početna ulaganja u ovaj projekat su 20 milijuna eura, a budući da je plan da kapacitet proizvodnje podignemo sa trenutnih 100.000 tona na 180.000 tona godišnje, ulaganja u narednom periodu će dostići ukupan iznos od 35 milijuna eura", izjavio je Studen.
 
Proizvodnjom u tvornicama u Brčkom i u Somboru ova Grupa će godišnje plasirati više od 250.000 tona poluproizvoda i gotovih proizvoda na domaća tržišta kao i na izvozna tržišta Turske i Bliskog istoka.