BiH gubi ‘trgovinski rat’ s Hrvatskom

Za mnogo toga u našim gospodarsko-trgovinskim odnosima, ali i u drugim područjima, nakon ulaska Hrvatske u EU bit će odgovoran ponajprije Bruxelless. Toga će svakog dana postati svjesnija i Hrvatska, ali i BiH i tome ćemo se svi morati prilagoditi - prokomentirala je Božica Marković, direktorica Sektora prehrambene industrije pri HGK, izjavu Zlatka Lagumdžije, ministra vanjskih poslova BiH o tome da između Hrvatske i BiH moglo doći do "kaosa i trgovinskog rata" ako naša država žurno ne poduzme potrebne mjere.

Lagumdžija je tako u četvrtak u Sarajevu od švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta zatražio pomoć u rješavanju problema s kojima se suočava BiH zbog ulaska Hrvatske u EU. "Za petnaest mjeseci Hrvatska više neće biti u poziciji u kojoj je bila u proteklih petnaest godina, jer će biti članica EU-a i tada ćemo ta pitanja koja nismo godinama riješili morati rješavati u potpuno drugom kontekstu", istaknuo je Lagumdžija.

Govoreći o konkretnim problemima ukazao je na vanjskotrgovinski deficit kojega BiH ima u razmjeni s Hrvatskom, mogućnost dodatnog zatvaranja hrvatskih granica za robe iz BiH i nerješavanje pitanja velikih graničnih prijelaza kojih, po njegovu sudu, mora biti barem sedam, a ne dva kako je sada planirano. Prema njegovim riječima, BiH treba "barem tri" granična prijelaza za izvoz roba životinjskog podrijetla te "barem četiri" za ostale vrste roba.

Strateška pomoć izvoznicima
Mehmed Nišić, predsjednik udruženja proizvođača mlijeka Federacije BiH, pri tome je u niz navrata javno upozoravao svoju vladu kako mora napraviti certificirane laboratorije za izdavanje dozvola za izvoz poljoprivrednih i animalnih proizvoda u EU (i Hrvatsku), ali to nije napravljeno.

Upravo zbog takvih propusta tamošnje Vlade, Lagumždija sada i grmi na Hrvatsku, ali malo će mu to pomoći ako BiH Vlada nije napravila svoj dio posla. Naravno, donekle slična situacija je i u Hrvatskoj, samo je ovdje veći problem u tome što se naši izvoznici koji izvoze najviše u BiH i Srbiju nisu dovoljno pripremili za situaciju kada će Hrvatske i EU tvrtke biti u istom položaju u tim državama.

Zbog toga će ove godina Hrvatska izdvojiti 50 milijuna kuna za "stratešku" pomoć tim izvoznicima, ali ni nama ni BiH neće takve mjere, ali i bilo kakvi "trgovinski ratovi", mnogo pomoći ako državne institucije ne postanu mnogo kvalitetnije, a poduzetništvo konkurentnije.

Inače, robna razmjena između Hrvatske i BiH je u 2011. iznosila 1,6 milijardi eura, s tim da je robni izvoz iz BiH u Hrvatsku iznosio 500 milijuna eura, a iz RH u BiH 1,1 milijardu eura. Tijekom zadnjih pet godina izvoz iz BiH u Hrvatsku porastao za 45 posto, a hrvatski izvoz u BiH samo za dva posto.

Kada su u pitanju agro-prehrambeni proizvodi, Hrvatska u BiH izvozi najviše pića i alkohola, cigareta i prehrambenih proizvoda, dok BiH u Hrvatsku najviše izvozi mlijeko i ulje.

Izvor: slobodna dalmacija