Bevanda: Tvrtke iz Hrvatske sele se u BiH

Organizator konferencije je Hrvatsko društvo ekonomista, a pokrovitelj predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Savjetovanje je otvorio predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić koji je u svom izlaganju detaljno prikazao i analizirao ekonomsku situaciju u Hrvatskoj.

"Hrvatska će formalno završiti svoj tranzicijski proces pristupanjem u punopravno članstvo u Europskoj uniji. Proces promjena od socijalističkog društva i gospodarstva ka demokratskom i tržišnom sustavu trajao je skoro 23 godine i sada je Hrvatska na kraju čvrstog i sigurnog puta", rekao je Jurčić.

On je naglasio i da je dugoročno rješenje sadašnje svjetske, europske i hrvatske krize u otpočinjanju procesa izgradnje novog sustava koji će uvažavati sve promjene koje su se dogodile u tehnologiji, ekonomiji, financijama, društvenim odnosima i geopolitici s jasnim ciljem stvaranja ekonomski efikasnog i socijalno odgovornog i pravednog sustava.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je predstavio osnovne ekonomske i političke činjenice o Bosni i Hercegovini i istaknuo da je Republika Hrvatska najvažniji trgovinski partner Bosni i Hercegovini, a da je s aspekta Republike Hrvatske BiH jedno od najznačajnijih tržišta za izvoz i značajno tržište za uvoz.

U kontekstu ulaska Hrvatske u EU, Bevanda se osvrnuo na naredne korake koje će BiH poduzeti kako bi se pripremila na nove granice sa EU-om.

"Izlazak iz CEFTA-e za RH predstavlja gubitak tradicionalnih tržišta zemalja balkanske regije i to je jedan od najvećih problema koji će dočekati RH, dok se s druge strane otvara jedno od najvećih tržišta na kojemu marljivim radom i strateškim promišljanjem, RH može osigurati svoje 'mjesto pod suncem'. U cilju očuvanja svojih tradicionalnih tržišta, jedan dio tvrtki iz Republike Hrvatske će vrlo vjerojatno raditi na preseljenju ili otvaranju dodatnih kapaciteta proizvodnje u BiH kako bi se mogli ostvariti dosadašnji volumeni razmjene roba i nastaviti trgovati u okviru CEFTA-e. S ovog gledišta bitno je da i hrvatski i bosanskohercegovački gospodarstvenici pravovremeno identificiraju sve korake koji predstoje kako bi se mogla nastaviti daljnja suradnja i trgovinska i proizvodna razmjena dvaju zemalja", rekao je Bevanda.

Anadolija