FOTO  Aluminiju električna energija smanjena za 12 posto

Dopredsjednik Vlade FBiH, ujedno i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović, u pratnji trojice entitetskih ministara, ministra energetike, rudarstva i industrije Erdala Trhulja, ministra pravosuđa Zorana Mikulića i ministra prosvjete i znanosti Damira Mašića boravili su danas u radnomu posjetu Aluminiju, gdje su ih primili direktor Društva Ivo Bradvica, izvršni direktori Željko Boras i Mladen Galić te predsjednik Nadzornoga vijeća Aluminija Ilija Pehar.

Očekivano, osnovnom temom razgovora bilo je pitanje opskrbe električnom energijom i postojanost ukupnoga elektroenergetskoga sustava u FBiH.

- Razgovarali smo o tomu na koji način nadići ovo krizno stanje jer je nužno iznaći rješenje za razdoblje od svega desetak dana, sukladno procjenama rukovodstva Elektroprivrede HZ Herceg-Bosne, nakon čega očekujemo nešto mirnije vode kada ćemo moći razmišljati o nekim dugoročnijim potezima i rješenjima, kako po pitanju dugoročne opskrbe, tako i po pitanju cijene struje. Ipak, zadovoljan sam i današnjim razgovorom zbog načina na koji ljudi iz Vlade razmišljaju. Do jutros je, naime, postojala mogućnost skrenuti barem jednu količinu električne energije iz tuzlanske regije prema Mostaru, ali nažalost tamo se noćas dogodio novi kvar pa na tu količinu, unatoč dobroj volji Vlade da danas donesu odluku o pomoći mostarskomu području, ne možemo računati još dva do tri dana, kako nas je izvijestio ministar Trhulj. No, razmijenili smo zamisli o načinima na koji Aluminij može doći do dodatnih 20 ili čak 30 MW električne energije koji bi nam omogućili uspješno nadići ovo stanje - kazao je direktor Bradvica.

Dopredsjednik Vlade istaknuo je kako su u Aluminij došli iskazali zahvalnost i priznanje Upravi i djelatnicima Aluminija koji su, zaključio je, i u ovomu razdoblju nepogode pokazali punu zrelost, očuvali proizvodnju i sva djelatna mjesta.

- Uvjerili smo se u trenutačno stanje u Aluminiju i obećavam kako ćemo učiniti sve kako bi opskrba električnom energijom za ovaj gospodarski subjekt bila, koliko-toliko, postojana. Cijene su sada manje bitne, naglasak je na osiguranju sirovine i na brizi za kupce koje se ne smije izgubiti - komentar je dopredsjednika Ivankovića Lijanovića.

Odgovarajući na konkretan novinarski upit, direktor Bradvica je izjavio kako se svaka redukcija iznimno negativno održava na poslovanje Aluminija jer, primjerice, samo trošak isključenja svega 22 elektrolitičke ćelije iznosi 2,5 milijuna KM, dok za njihovo ponovno uključenje, koje vrijedi daleko više, treba tri do četiri mjeseca vremena.

- Kada tu dodamo gubitke zbog smanjene proizvodnje, konačna je suma nevjerojatna, dakle šteta višemilijunska, a koliko Aluminij gubi s ovih 12 posto koliko nam je,s današnjim danom, reducirana isporuka struje, znat ćemo na kraju mjeseca. Aluminij nije moguće tek tako isključivati i uključivati. No, potpuno shvaćajući kako je cijela FBiH u izvanrednim okolnostima, nastojimo sami iznaći rješenja i pomoći našemu opskrbljivaču odnosno EP HZ HB, kupujući određenu količinu struje na tržištu - pojasnio je Bradvica.

Resorni ministar Trhulj osvrnuo se na kvar u tuzlanskoj elektrani, gdje je iskočio blok od 200 MW. No, izrazio je zadovoljstvo što je elektroenergetski sektor, u vremenu kada je sve padalo, ostao postojan, dometnuvši kako će ga takovim i održati.

aluminij.ba