FOTO  Aluminijeva uprava sa savjetnicima iz Vlade FBiH: Strateški povećavamo proizvodnju

Aluminijeva uprava sa savjetnicima iz Vlade FBiH: Strateški povećavamo proizvodnju
...Fadila Novalića, Aida Soko i Gordan Čahtarević, zajedno s Markom Čulom, savjetnikom federalne ministrice financija i dopredsjednice Vlade FBiH Jelke Miličević, podrobno su upoznati sa stanjem u poslovanju najvećega bh. izvoznika. Direktor Društva Mario Gadžić, zajedno s timom suradnika, tročlano je izaslanstvo predstavnika prvih ljudi entitetske vlasti ugostio u Velikoj dvorani Upravne zgrade, gdje im je prezentacijski iznio cjelokupan Strateški plan restrukturiranja tvorničkoga poslovanja, usvojen na Skupštini dioničara, 4. studenog prošle godine.

- Vitalne stavke Plana restrukturiranja proveli smo u manje od četiri mjeseca, koliko je ova uprava na čelu Aluminija, a tu prije svega mislim na ugovorni odnos s novim opskrbljivačem električnom energijom koji nam osigurava 20 milijuna KM uštede na godišnjoj razini. Nadalje, revidirali smo sve zatečene ugovore, nabavne i prodajne, hedgirali cca 50 posto prodajne cijene proizvoda i 40 posto nabavne cijene glinice, kao naše strateške sirovine, te reprogramirali višemilijunska dugovanja prema vjerovnicima, pretvorivši gro tih potraživanja u dugoročne obveze i tako Aluminij spasili od stečaja na samomu izmaku godine - kazao je, između ostaloga direktor Društva.

Odgovarajući na upite troje savjetnika prvoga čovjeka federalne vlade i njegove dopredsjednice, Gadžić se dotaknuo i projekta plinofikacije tvornice koji osigurava dodatnih cca 2 milijuna KM godišnjih ušteda, potom povećanja proizvodnje za više od 20 posto maksimalnom iskoristivošću postojećih kapaciteta, da bi najavio i skorašnji početak opsežnoga projekta pokretanja 25 posto isključenih elektrolitičkih ćelija u Elektrolizi.

- Riječ je o 7 milijuna eura vrijednomu projektu koji će nam osigurati ekonomski nužno povećanje proizvodnje, a na osnovu kojega ćemo dosegnuti, pa i prekoračiti break even point i nastaviti putom oporavka kojim smo krenuli - pojašnjavao je direktor stavku po stavku, posebno se zadržavši na projektu povećanja pretapanja tzv. krutog uloška, kojim bi Aluminij povećao svoje proizvodne kapacitete za čak 30 posto, isključivši u potpunosti troškove električne energije, jer se pretapanje obavlja u ljevačkim pećima čijim je pogonskim gorivom plin.

- Ključ realizacije toga projekta u rukama je države, u smislu nužnoga carinskog rasterećenja kod uvoza toga krutog uloška s tržišta izvan EU i Cefte, za što smo već uputili konkretne prijedloge Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, pojasnivši nemjerljive koristi i za BiH, prije svega na stavci automatskoga povećanja državnog izvoza za čak 50 milijuna US dolara - pojasnio je prvi čovjek Hercegovačkoga diva, upriličivši potom gostima i obilazak proizvodnih pogona, tijekom kojeg su se upoznali s načinom proizvodnje vrhunskoga mostarskog metala, ali i s Aluminijevom predanom skrbi za zaštitu okoliša i djelatne sredine.