FOTO  FOTO/ Selo u Austriji u kojemu je više zaposlenih nego stanovnika: Tamo živi mnogo duvanjskih obitelji

zapis Josipa Banovića

Sankt (St.) Martin im Innkreis selo (sa samoupravom kao općina) je u gornjoj Austriji koje ima oko 2000 stanovnika, a s okolicom ima 2000-2500 radnih mjesta koji su zaposleni u preko 100-120 različitih tvrtki ili samostalnih obrta, piše Josip Banović za tomislav news.

Tu su od seoskih poljoprivrednih dobara do tvrtki za avionske dijelove u kojima su zaposleni i naši Hrvati iz različitih dijelova BiH, a u zadnje vrijeme i Hrvatske.

U selu živi oko 250 Hrvata u 70 kućanstava gotovo iz svih dijelova BiH, a u većem broju iz Tomislavgrada, oko 90 njih, od kojih 78 iz sela Brišnika i Mrkodola.

‘U školi u St. Martin im Innkreis imamo i nastavu na hrvatskom jeziku, također i misu na hrvatskom jer naš svećenik iz Hrvatske misije u Linzu rado dođe i putuje 80 km u jednom smjeru, a redovito na svetoj misli bude u prosjeku oko 180 vjernika.

U selu imamo i Hrvatski dom u kojemu se okupljamo i održavamo različite priredbe, zabave, njegujemo naše običaje, a vrlo rado i često nam svrate i Austrijanci s kojima imamo i puno zajedničkih fešti i druženja.

Kroz šalu oni znaju reći da nema Hrvata pola ustanova u selu ne bi radilo: od vrtića, škole, nogometnog kluba i crkve.

Mi Hrvati imamo i vijećnika u vlasti, a načelnik ili glavni tajnik redovito dođu u Hrvatski dom ako se nešto važno događa ili planira u selu kako bi čuli i naše mišljenje koje često uvažavaju.

Na jednu stranu drago nam je što su brojne naše obitelji ovdje zajedno, da smo svi složni i da nas Austrijanci jako cijene i kao poštene ljude i dobre radnike, te nas prihvaćaju kao svoje, a na drugoj strani tužni smo što nemamo svoju uređenu državu pa da i u našim krajevima ima posla i reda, kako ne bi bježali sa svojih ognjišta, koji su nam najdraži.

Ali što više razmišljam o politici i gospodarstvu shvaćam kako naši političari svakako na to ne mogu mnogo utjecati sve dok svjetskoj politici ne bude po volji da se vratimo ili mi ili naša djeca, ali nada umire posljednja’.