Evo kakvo nas vrijeme očekuje u prvom tjednu listopada!

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u prvom tjednu listopada!
Nakon prvo kišovitog pa sunčanog rujna, dolazi listopad koji u svom prvom tjednu donosi stabilno, anticiklonalno vrijeme. Sunčanije će, ako izuzmemo mjestimične jutarnje magle, biti u prvom dijelu tjedna, a u njegovu drugom dijelu osobito je na Jadranu moguća promjenjiva naoblaka s kojom će samo ponegdje pasti malo kiše. Bit će toplo, a tek će u dane vikenda u unutrašnjosti zemlje doći do manjeg pada temperature zraka.

Prognozu za prvi tjedan listopada donosi Crometeo:

JADRAN

Ponedjeljak će biti pretežno vedar, ujutro su ponegdje u zaobalju moguće sumaglica i magla, a popodne i umjeren razvoj naoblake. Noću će biti tiho ili uz slabu buru, danju tiho ili slab jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 13 stupnjeva, uz obalu i na otocima od 14 do 18 stupnjeva. Najviše dnevne temperature kretat će se od 22 do 26 stupnjeva.

U utorak nas očekuje pretežno vedro, ujutro će ponegdje u zaobalju biti magle, ali i na moru većinom sjevernog Jadrana. Noću će biti tiho ili uz slabu buru, danju slab do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 13 stupnjeva, uz obalu i na otocima od 15 do 19 stupnjeva. Najviše dnevne temperature kretat će se od 23 do 27 stupnjeva.

Srijeda će biti djelomično sunčana, s nešto više oblaka na sjevernom Jadranu u drugom dijelu dana kada samo ponegdje postoji mogućnost za pokoju kišnu kap. Noću tiho ili uz slabu buru, danju će puhati slab do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak. Jutarnje temperature bit će u laganom porastu, najviše dnevne većinom od 23 do 27 stupnjeva.

Četvrtak će biti djelomično sunčan s promjenjivom naoblakom. Iako će se u većini predjela zadržati suho, lokalno će pasti malo kiše, osobito u drugom dijelu dana. Na sjevernom Jadranu puhat će slaba do umjerena bura, navečer podno Velebita pojačana do jaka. U Dalmaciji noću tiho ili burin, danju slab jugozapadnjak, navečer slaba do umjerena bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 9 do 14°C, uz obalu i na otocima od 15 do 20°C. Najviše dnevne temperature od 23 do 27°C.

Djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku bit će tijekom petka, u većini krajeva zadržat će se suho. Noću će puhati slaba do umjerena bura, jača samo podno Velebita. Danju na sjevernom Jadranu slaba do umjerena bura, u Dalmaciji slab jugozapadnjak. Jutro će biti malo svježije, u najtoplijem dijelu dana od 23 do 27°C.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će tijekom subote. Samo će ponegdje pasti pokoja kišna kap. Noću će puhati slaba bura i istočnjak, danju na sjevernom Jadranu slaba bura, u Dalmaciji jugozapadnjak. Najviše dnevne temperature od 22 do 26°C.

U nedjelju djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku. Iako će se u većini krajeva zadržati suho, lokalno može pasti vrlo malo kiše. Puhat će većinom slab levant, na sjevernom Jadranu slaba bura, prema otvorenom moru jugo. Temperature zraka bez veće promjene u odnosu na subotu.

KOPNO

U ponedjeljak i utorak očekuje nas ugodno i stabilno vrijeme. Trebalo bi biti većinom sunčano i toplo. U jutarnjim satima moguća je sumaglica ili magla koja se mjestimice može i dulje zadržati. Sredinom dana i popodne dosta sunčanog vremena. Vjetar ostaje većinom slab. Jutra će i dalje biti prohladna uz minimalnu temperaturu zraka od 6 do 11°C, po kotlinama možda i malo nižu, a najviša dnevna lagano će rasti i očekujemo je između 20 i 25 Celzijevih stupnjeva.

Lijepo vrijeme trebalo bi se nastaviti i u utorak. Još će malo zatopliti. To bi mogao biti predznak promjene koja se vidi sredinom tjedna, ali još nije sigurno koliko će biti jaka. Iskoristite ove lijepe dane za sve poslove na otvorenom. Najviša dnevna temperatura u utorak popodne mogla bi porasti do 24 ili čak 25 Celzijevih stupnjeva, što se odnosi na temperaturu u hladu, a na suncu će biti još i toplije, možda i do 28°C.

U srijedu još uvijek većinom suho i toplo, ali uz sve više oblaka. Možda tijekom dana padne i malo kiše, osobito prema večeri i u noći na četvrtak. Riječ je o oslabljenoj fronti koja bi nam mogla donijeti prolaznu i kratkotrajnu promjenu vremena. Temperatura zraka i dalje vrlo ugodna za prvi dan listopada. Jutarnje vrijednosti od 8 do 13°C, a najviše dnevne od 18 do 23 Celzijeva stupnja. Oko četvrtka moguća je manja promjena sa slabom kišom. No, ostat će ugodno. Čini se da bi količina kiše mogla biti mala i padati samo lokalno pa možda neka mjesta u unutrašnjosti budu i suha. Ako kiše i bude, čini se da će je biti vrlo malo. Temperatura zraka u jutarnjim satima malo će porasti, a najviša dnevna možda će pasti za koji stupanj, ali i dalje oko 20 Celzijevih stupnjeva.

Slično vrijeme moglo bi se zadržati i tijekom petka. Opet više suhog vremena moglo bi biti oko subote i nedjelje, ali uz lagani pad temperature zraka. Hladnije bi trebalo biti osobito od nedjelje i sljedećeg tjedna, ali to još nije posve siguran razvoj događaja. Jutarnja temperatura mogla bi pasti ispod 5°C, a najviša dnevna bit će niža, od 15 do 19 Celzijevih stupnjeva.