Životni prostor svakog čovjeka utječe na okoliš

Međutim jeste li u međuvremenu uspjeli razmilsliti o tome koliko naša sloboda i bezbrižnost koju osjećamo u svom domu, može koštati živi svijet koji nas okružuje. Naravno da tu mislimo na bogat biljni i životinjski svijet, koji se nalazi u neposrednoj blizini našeg doma.

Nažalost velik dio nas nije se stigao o tome pozabaviti. Ako vas zanima na što mislimo, ostavite sve što trenutno radite i poslušajte. Na svijetu postoji velik broj domova koji svakim danom stvara sve veći broj otpada.

Svakim danom trošimo previše energije bez razmišljanja o posljedicama onog što može usljediti. Prema posljednje provedenim istraživanjima dnevno se po svakom kućanstvu proizvede preko 2 kg otpada.

No otpad nije glavni problem, velik problem predstavlja energija koju trošimo najviše za grijanje i hlađenje. Znamo da nije moguće ukinuti tuširanje, ili gasiti grijanje, ali postoji rješenje prema kojem mogu svi profitirati.

Dakle umjesto dugotrajnog kupanja, gdje velika količina vode odlazi na punjenje kade pokušaje se radije tuširati. Skratite svoje tuširanje na barem dvije minute. Pokazalo se kako se na taj način može uštedjeti više od 38 litara vode.

Kada je sezna velikih temperatura savjetujemo da na svojoj klimi umjesto da radite veliku razliku između vanjske i unutarnje temperature, pokušate povećati temperaturu u svom stanu. Znači da razlika ne bude veća od 7 stupnjeva.

Pokušajte prije nego što bacate smeće sortirati ga prema vrsti. Dakle vodite računa o tome gdje ide plastično smeće, organsko, papirnato, stakleno i aluminijsko.

Kada bi svatko od nas vodio računa o otpadu njegov bi se broj smanjio za 75%.

ekologija.com