Zgrada u Mexico Cityju koja jede smog za ručak

Jedna od takvih se trenutno gradi u Mexico Cityju - riječ je o bolnici Torre de Especialidades s tornjem, a dvojac Allison Dring i Daniel Schwaag iz berlinske tvrtke Elegant Embellishments je proizveo tvrdi materijal proSolve370e kojim će prekriti fasadu zgrade. Oblik i kemijski sastav ovog materijala će neutralizirati razinu smoga u gradu. Zgrada će se doslovno hraniti onečišćenjem.
Tvrtka Elegant Embellishments osnovana je 2006. godine s ciljem proizvodnje novih i često nevidljivih tehnologija. "Iako smo Daniel i ja dio tradicionalne arhitektonske prakse, želimo istražiti i razviti nove materijale i metode kojima bismo modificirali postojeće zgrade i prostore", rekla je Dring. "To uključuje pretvaranje inertnih površina u aktivne kako bi se mogle iskoristiti za druge stvari."

Njihov je cilj, kaže Dring, vizualno artikulirati tehnologije koje smanjuju utjecaj gradova na ekologiju, a to često znači i redefiniranje dosadašnjih praksi. Njihove tehnologije podrazumijevaju promjene na razini molekula, a opet mogu transformirati čitav prostor.

Stvari nisu išle glatko za proSolve370e - bila su potrebna tri prototipa kako bi se materijal iz studija mogao primijeniti prvo na manjim površinama, a naposljetku i na zgradama. Jedan je prototip omogućavao minimalnu financijsku potporu za svaki sljedeći. "Krenuli smo s dizajniranjem fasada, a završili smo kao kvazi-proizvođači specijalizirani za plastiku, testiranje materijala i izvoz."

Ono što ovaj projekt čini još zanimljivijim je činjenica da je ono što naprave i lijepo. Dring objašnjava da je oblik materijala izveden iz korala i spužvi kako bi se povećavala površina i izloženost svjetlu. Uzorak materijala čine pruge nazvane ‘walks' i čine prstenove koje omogućavaju očima putovanje ovom vizualno složenom strukturom i traže oblike u njoj.

Oblici proizvoda obično imaju svrhu - radijatori šire toplinu, surf daske su oblika koji im omogućuje kretanje po vodi, a krila aviona su u skladu s aerodinamikom. Njihovi oblici otkrivaju sile koje djeluju na njih, ali dosad nije postojao oblik za onečišćenje u gradovima.

"Pronašli smo dekorativan, fraktalni oblik kojim smo povećali površinu i izloženost svjetlu koji su potrebni za reakciju u području koji je vrlo onečišćen", kaže Dring. "Odgovarajući materijal koji apsorbira onečišćenje na složenoj površini povećava efikasnost ove tehnologije koja je istovremeno je i lijepa i prepoznatljiva."

Iako je Torre de Especialidades prva ovakva instalacija, Ding se nada da će i ostali arhitekti slijediti njihov primjer. "Drugi gradovi poput Santiaga, Pekinga, Los Angelesa, Beiruta i Astane imaju velikih problema s onečišćenjem i idealni su za proSolve370e."

Izvor : znanost.hr