FOTO   Veslima upozorili na ugroženost Neretve i Bune

 Veslima upozorili na ugroženost Neretve i Bune
Roku Rozmanu, bivšem slovenskom olimpijcu, i ekipi kajakaša, unatoč lošem vremenu, u veslanju po donjem toku Neretve, pridružilo se oko 20 veslača iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, kako bi upozorili i digli glas protiv planirane izgradnje hidroelektrana na Neretvi.

Bosna i Hercegovina jedinstvena je po svom riječnom bogatstvu. Nedavna analiza WWF-a pokazala je da je čak 60% BiH rijeka u dobro očuvanom stanju te da su rijeke riznice biološke raznolikosti države. Samo u rijeci Neretvi možemo naći 75 vrsta slatkovodnih riba, od kojih ih je nekoliko endemično i na crvenom popisu IUCN-a (Međunarodne unije za zaštitu prirode), dok u području redovito gnijezdi najmanje 115 ptičjih vrsta, no ukupan broj ptičjih vrsta koje borave u ovom području iznosi više od 300.

„Neretva je jedan od najvažnijih izvora električne energije dobivene korištenjem potencijala vode u Bosni i Hercegovini. U slivu Neretve i Trebišnjice izgrađeno i u pogonu je 12 hidroelektrana od kojih većina ima akumulacijska jezera, dok postoje planovi da se izgradi dodatnih 9 elektrana. To ima značajan utjecaj na ekosustave i ozbiljno je poremetilo vodni režim, što znači i drastično smanjenje biljnih i životinjskih vrsta koje ovise o vodnom režimu", rekao je Zoran Mateljak iz WWF Adria.

Rijeka Neretva najveća je rijeka jadranskog slivnog područja. Duž gornjeg toka Neretve brojni potoci i izvori formiraju glavni tok koji teče netaknutim brzacima i vodopadima usijecajući duboka ždrijela koja sežu čak i do 800 metara dubine. U posljednjih 30 kilometara njezin tok stvara najveću aluvijalnu deltu na Jadranu. Gornji dio, s površinom od 7.411 hektara, močvarno je područje Park prirode Hutovo Blato, koje zajedno sa deltom u Hrvatskoj tvori jedno od tri ključna odmorišta za ptice selice na jadranskom seobenom putu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Neretva je jedna od najspektakularnijih rijeka u Europi. Ova divlja ljepotica predstavlja izazov svakom ozbiljnom kajakašu, a svakom ljubitelju prirode nudi iznimno iskustvo, koje se rijetko može doživjeti drugdje u Europi. Izgradnjom brana taj divlji karakter rijeke potpuno bi nestao, a time i turističke prilike za lokalne ljude", rekao je Rok Rozman, inicijator i vođa kampanje Balkan Rivers Tour.

„Izgradnja malih hidroelektrana na Buni i Neretvi lokalnom bi stanovništvu, koje već sad živi od turizma, poslala jasnu poruku da vlasti ovo područje ne vide kao potencijal održivog turizma, već isključivo kao megawate. To bi bio kraj svim našim nastojanjima da od ovog područja stvorimo zanimljivu destinaciju za aktivan i održiv odmor, po kojem bismo željeli biti prepoznati u Europi i svijetu", rekao je Oliver Arapović iz udruge Majski cvijet.

Iz BiH se turneja Balkan Rivers Tour seli u Crnu Goru, na rijeke Moraču i Taru, a potom u Albaniju na rijeke Osumi, Valbonu i Vjosu.

„Balkan Rivers Tour" je zajednička kampanja nevladinih organizacija EURONATUR, RiverWatch, LeeWay Collective, WWF i lokalnih partnera u okviru projekta „Save the Blue Heart of Europe". Cijelu kampanju „Balkan Rivers Tour" možete pratiti na web stranici ili putem Facebooka.

Pod vodstvom bivšeg slovenskog olimpijca Roka Rozmana kajakaši iz cijele Europe će u 35 dana veslati po najljepšim ali i najugroženijim rijekama Balkanskog poluotoka. Ovom jedinstvenom kampanjom, domaće i svjetske udruge žele skrenuti pozornost na ludilo izgradnja brana i hidroelektrana na području između Slovenije i Albanije, na kojem se planira izgradnja više od 2.700 novih hidroelektrana. Završni čin turneje Balkan Rivers Tour bit će predaja peticije za očuvanje rijeke Vjose albanskom premijeru Ediju Rami 20. svibnja u Tirani.