FOTO/VIDEO  Prvi vodikov ekološki brod Energy Observer kraj Šibenika

ekološki brod, Energy Observer
Tvrđava sv. Nikole bila je jedna od usputnih prolaznih stanica na šest godina dugom putovanju prvog vodikovog ekološkog broda Energy Observer oko svijeta, na koje se taj brod otisnuo lani iz Francuske.

Namjena broda je testiranje suvremenih ekoloških rješenja za pogon plovila i promoviranje novih tehnologija u skladu s očuvanjem okoliša. Dvotrupac kojeg danas više ne pogone jedra, kompleksan je visokotehnološki sustav eletromotora koji se napajaju energijom iz sustava gorivih ćelija na bazi vodika, ima napajanje energijom preko solarnih panela, a pokreću ga i dvije vertikalne vjetroturbine i posebni tzv. tegleći zmaj, pišu na svojoj Facebook stranici iz Javne ustanove Prirode Šibensko kninske županije.

Energy Observer je do sada prošao oko 7.500 nautičkih milja, obišao 10 zemalja i uplovio u 21 luku, a tijekom svoje plovidbe oko svijeta do 2022. obići će ukupno 50 država i oploviti 101 luku, počevši od vrijednih povijesnih i kulturnih lokaliteta poput Tvrđave sv. Nikole, preko zaštićenih prirodnih područja na moru, do nacionalnih parkova, ali i lokacija na kojima je ekologija ugrožena, te mjesta gdje se održavaju različiti događaji koji promoviraju ekologiju i održivi razvoj.

ŠibenikIn