Geolozi imaju dokaz: Afrika se lomi na dva kontinenta

Geolozi imaju dokaz: Afrika se lomi na dva kontinenta
Velika raspuklina koja se proteže na tri tisuće kilometara nedavno je iznenadila stanovnike jugozapadne Kenije. Raspuklina raste iz dana u dan te je uništila tamošnju brzu cestu Nairobi-Narok. Pucanje tla popraćeno je i seizmičkim aktivnostima.

Geolozi su, prema pisanju Quartza, zaključili da se stvara novi kontinent. Naime, Zemljina litosfera razlomljena je u nekoliko ploča i one nisu statične. Kreću se varirajućim brzinama. Još se raspravlja o tome koji su to mehanizmi koji ih pokreću, ali poznato je da mogu uzrokovati nova pucanja i formiranje novog procijepa te potencijalno voditi do stvaranja sasvim novih granica ploče.

Raspuklina u Africi proteže se na 3000 kilometara od Adneskog zaljeva na sjeveru prema Zimbabveu na jugu, dijeleći afričku ploču na dva nejednaka dijela: somalsku i nubijsku ploču.

Kada je litosfera podložna horizontalnoj ekstenzijskoj sili, razvući će s i postati tanja. U nekom će trenutku puknuti. Ovaj proces popraćen je površinskim manifestacijama duž raspukline i seizmičkom aktivnosti. Raspukline su prva faza pucanja kontinenta i ako je ono uspješno, može dovesti do formiranja novog oceanskog bazena. Primjer gdje se ovo već dogodilo je u Južnom Atlantskom oceanu, koje je rezultiralo raspadom Južne Amerike i Afrike prije otprilike 138 milijuna godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

dnevnik.hr