Dragan Lukač, ministar MUP-a RS "uzidao" milijune maraka više od planiranog

Dragan Lukač

"Objektt za smještaj jedinica policije i SAJ koji će graditi tvrtka „Univerzal BS“, u Centru za obuku MUP-a RS u Zalužanima, koštat će gotovo 950 tisuća maraka, bez PDV-a. Ponuda ove tvrtke, nakon provedenog postupka javne nabavke, prihvaćena je kao najpovoljnija, iako je prethodno vrijednost radova bila procijenjena na 850 tisuća maraka2, piše Impuls.

Dakle, iako je korišten sustav e-aukcije, čiji smisao jest obaranje cijene javne nabavke, ovdje to nije bio slučaj, pa će kao što je očito i ovaj posao biti preplaćen za preko 100 tisuća maraka javnih sredstava.
Međutim, nije to jedini problem s javnim nabavkama MUP-a RS, pogotovo u slučaju izgradnje Centra za obuku u Zalužanima.

Kada je 2018. godine svečano otvoren Centar za obuku Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske u bivšoj vojarni Zalužani, najavljeno je da će za njegovu dogradnju i rekonstrukciju biti potrošeno oko 6,5 milijuna maraka. Narodna skupština Republike Srpske je godinu dana ranije donijela i odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju, upravo za toliki iznos.

Tri i pol godine kasnije činjenice kažu da je do sada potrošeno preko 15 milijuna maraka, a i da učestalim sklapanjem ugovora za nove nabavke radova, ta cifra skoro pa vrtoglavo raste.

Prostor za manipulaciju javnim sredstvima

Problem je, osim u rekordnom rasipanju javnim novcem mimo svih najava i očekivanja, i očito favoriziranje pojedinih izvođača. To se naročito očituje u velikom broju direktnih sporazuma i pregovaračkih postupaka. Riječ je o metodama, koje ostavljaju najviše prostora za različite manipulacije i pogodovanje favoriziranim izvođačima radova.

Izbor najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju objekta za smještaj jedinica SAJ i policije, posljednja je u nizu većih javnih nabavki radova u ovom kompleksu.
Odluku o dodjeli ugovora tvrtki „Univerzal BS“, ministar Lukač je potpisao 27. siječnja ove godine.

Poslovna suradnja ministarstva i ovog poduzeća počinje mnogo ranije. Univerzalova ponuda izabrana je kao najprihvatljivija za radove na rekonstrukciji i adaptaciji hangara za smještaj policijskih konja, također u Zalužanima. Ugovor vrijedan 346.760,10 KM potpisan je 25. ožujka 2019. godine.
Ispostavit će se i ovaj put, da procjena vrijednosti radova nije bila dobra.
Tako će na osnovu pregovaračkog postupka „Univerzal“ dobiti i posao od 10 640 maraka za dodatne radove na istom objektu. Ugovor o ovom dodatnom poslu potpisan je 23. siječnja 2020. godine.
Međutim, ni to nije bilo dovoljno za konačni završetak objekta za smještaj konja, pa je „Univerzalu BS“ već početkom prosinca iste godine dodijeljen i posao izgradnje aneksa uz ovaj objekat. Posao, vrijedan preko dvadeset i tri tisuće maraka, dodijeljen je putem konkurentskog zahtjeva.

Dodjeljivanje poslova javnih nabavki na osnovu pregovaračkih postupaka i konkurentskih zahtjeva, najširi je prostor za manipulaciju i neracionalno trošenje javnih sredstava. Ovako kažu stručnjaci iz ove oblasti.
U Transparency International BiH, su decidni da to, što zakon omogućava ovakve procedure za nabavke „nižih vrijednosti“, ne znači da su one uvijek i opravdane. Naglasak je na tome da su i pregovarački postupak i konkurentski zahtjev dozvoljeni, ali nigdje u zakonu ne piše da su i obavezni. Drugi manipulativni prostor u ovim procedurama jesu učestali „nepredviđeni radovi“, koji znatno uvećavaju ukupne cijene radova.
Damjan Ožegović iz TI BiH kaže da su iz ove organizacije još u kolovozu 2018. godine upozoravali, da će sredstva koja se koriste za izgradnju Centra za obuku Zalužani uveliko prevazići predviđeni iznos.

„Imali smo slučaj da su gotovo svi osnovni ugovori, koji su zaključeni, nadograđivani pregovaračkim postupcima s tim izvođačima i to je najspornije od svega. Sporno je što nisu mogli da procijene vrijednost radova ni za jedan objekt, iako je u vojarni bilo dosta objekata, koje je samo trebalo renovirati“, kaže Ožegović.

Mediji su ranije pisali o sumnjivim poslovima MUP-a RS s poduzećem „Unijat-M“ iz Prijedora, koje je dobilo i najveći dio „kolača“ na izgradnji u Zalužanima. Novi ugovori s ovim izvođačem, međutim, do danas su potpisivani gotovo na mjesečnoj bazi. Vlasnik ove tvrtke, Mladen Unijat, inače je prijetelj iz lova ministra Dragana Lukača.
Po broju poslova s MUP-om ne zaostaje ni „Univerzal BS“. A pojava, kada se ova dva poduzeća često zajedno pojavljuju na natječajima, neodoljivo podsjeća na koluziju, odnosno međusobno dogovaranje ponuđača (nerijetko i s ugovornim organom), što za cilj ima manipulaciju konačnom cijenom.
Navedeni primjer sa e-aukcije izaziva takve sumnje.

Nakon što je Centar za obuku Zalužani svečano otvoren početkom aprilatravnja 2018. godine uslijedile su procedure javnih nabavki radova.

Najvišu investiciju predstavljala je izgradnje objekta internata za policijsku akademiju. Posao vrijedan 7 904 000 maraka dodijeljen je prijedorskom poduzeću „Unijat-M“.

Posao je dodijeljen putem otvorenog postupka na e-aukciji, a procijenjena vrijednost radova iznosila je 9.700.000 KM.
Najniža cijena bila je presudan kriterij na osnovu kojeg je tvrtka Mladena Unijata dobila posao. S obzirom da je njegova ponuda bila za cca 1,8 milijuna niža od predviđene, moglo bi se zaključiti da Unijat gradi „ispod svake cijene“.
Svoju „skromnost“, iskazanu najnižim cijenama ponude u ovom milijunskom poslu, tvrtka Mladena Unijata će ipak debelo naplatiti putem novih i novih poslova koje mu je dodjeljivao MUP, sve uz potpis njegovog kolege iz lova ministra Lukača.
Ali ovo nije „lovačka priča“ – činjenice iz dokumentacije o javnim nabavkama pokazuju da je već u kolovozu iste godine, opet zahvaljujući „najnižoj cijeni ponude“, „Unijat-M“ od MUP-a dobio posao vrijedan 1.039.400 maraka. Riječ je o izvođenju radova na rekonstrukciji i adaptaciji objekta 191, također u Centru za obuku u Zalužanima.

Već sljedećeg mjeseca, 9. rujna 2020. godine, ovo poduzeće je u Zalužanima dobilo i jedan „manji“ posao sanacije fasade na objektu broj 194, vrijedan 55 500 maraka. Najpovoljniji ponuđač je ovaj put izabran putem „konkurentskog zahtjeva“.