Dolazi nam polarna zima: U Europi 54 mrtvih, u Srbiji izmjereno -36°C! U Imotskom u nedjelju minus 20°C

Temperature će se u većini hrvatskih gradova spustiti ispod -10 Celzijevih stupnjeva, a najhladniji dan definitivno će biti nedjelja koja će prema svim prognozama donijeti i sunce nakon silnih oborina i snijega . No, sunce neće značiti i zatopljenje: Imoćani u nedjelju mogu očekivati i -20 stupnjeva.

Iznimno niskih -17 bit će na Plitvicama i u Gračacu. Gospić će u nedjelju pasti na -15, a Delnice, Ogulin i Osijek na -14 stupnjeva. Vukovar u kojemu su se temperature prošlih dana spustile jako nisko u nedjelju će bilježiti -13, a stupanj niže bit će u Sinju.

Najgore u Ukrajini

Pogoršanje vremena očekuje se već u srijedi, kad će temperature pasti ispod -10 stupnjeva, no zajedno s temperaturom padat će i snijeg. Snijeg se očekuje u cijeloj zemlji, a iz Hrvatskog državnog hidrometeorološkog zavoda kažu da će biti neobično samo to što će ga više pasti na Jadranu nego u kontinentalnom dijelu zemlje . Osim snijega, Jadran očekuju i snažni udari bure.

Jaka hladnoća na istoku kontinenta najviše je života odnijela u Ukrajini, gdje se temperatura spustila na -23 stupnja. Od 30 mrtvih u Ukrajini, 21 je pronađen smrznut na ulicama, a četiri u svojim domovima.

Smrzavanja u Srbiji

Ukrajinske su vlasti širom zemlje otvorile stotine skloništa s grijanjem i sendvičima za beskućnike. Škole i fakulteti neće raditi do ponedjeljka, jer se očekuje da će temperature pasti na -28 stupnjeva.

U Poljskoj se temperatura spustila na -27, a broj mrtvih porastao je na 15. U Rumunjskoj je od nedjelje umrlo četvero ljudi, u Bugarskoj petero i u Litvi troje. U Srbiji temperatura i dalje pada, na Pešterskoj visoravni izmjereno je -36 stupnjeva Celzijevih. Pokraj Topole je danas otkrivena još jedna žrtva hladnoće. Preko vikenda je, naime, od hladnoće u Srbiji umrlo troje ljudi, a dvoje se još vode nestalima.

U Beogradu je -11, a na jugu Srbije -23 stupnja. U Sjenici kraj Novog Pazara, mjestu koje je već mjesec dana blokirano snijegom, izmjereno je -28 stupnjeva. Izvanredno stanje još je na snazi u 14 općina u Srbiji, gdje su brojna sela bez struje i snježnim zapusima odsječena od svijeta.

Iz Beograda je najavljeno da će izvanredno stanje ostati na snazi jer je najavljen novi snijeg. U Makedoniji je također jako hladno, oko -20. Snijeg je zatrpao prometnice, no nema vijesti o žrtvama. U sjevernom dijelu Grčke temperature su pale ispod nule, a zbog oluje je poremećen i pomorski prijevoz.

Mećava u Istanbulu

Gust snijeg zameo je i Istanbul, izazvavši neviđeni prometni kaos. Zbog snježne oluje, u ponedjeljak i utorak otkazane su stotine letova. Snijeg je već zabijelio i neke talijanske gradove. Agencije prenose upozorenja da su u Ukrajini i Poljskoj do kraja tjedna moguće još niže temperature, a idućeg tjedna arktička hladnoća sa snijegom zapljusnut će i Veliku Britaniju.

Izvor: jutarnji list